A világ egyik utolsó járványmentes helyén éltek, véget ért a paradicsomi utazás

A világ egyik utolsó járványmentes helyén éltek, véget ért a paradicsomi utazás

Egy korábbi felvétel a Costa Deliziosa óceánjáró fedélzeti medecéjéről (Fotó: Joe deSousa/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn Barcelonában kikötött a Costa Deliziosa nevű óceánjáró, amely január 11-e óta szelte a hullámokat, így az utasok kénytelenek voltak elhagyni az egyik utolsó járványmentes területet a világon – írta az El Pais. Mivel a hajón egyetlen fertőzöttet sem találtak, miközben a világ országai egymás után hozták meg a szigorú korlátozó intézkedéseket, a Costa Deliziosa fedélzetén az utasok élték normális életüket. Nem kellett védőfelszerelést hordaniuk, távolságot tartaniuk egymástól, nyugodt szívvel használhatták a közösségi tereket, a medencét, a zenekar pedig folyamatosan játszott.

A Costa Crociere nevű olasz társaság tulajdonában álló hajó, közel 1900 utassal, és 900 fős személyzettel a fedélzetén az elmúlt öt hét során egyáltalán nem kötött ki, így elkerülve minden érintkezést a külvilággal. Amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én világjárvánnyá minősítette a kórt, a Costa Deliziosa épp az Indiai-óceánon hajózott, és onnantól kezdve már a kikötők sem szívesen fogadták be, és a tankoláson kívül a kapitány sem engedélyezett más megállást. Ennek köszönhetően sikerült megelőzniük azt, ami számos más óceánjáróval megtörtént, a zárt közegben elszabadult vírus pusztítását.

A hajó a tervek szerint április 26-án kötött volna ki az indulási állomáson, Velencében, de néhány nappal lerövidítették az utat, és a hajó közel 200 spanyol utasa már hétfőn elhagyta a fedélzetet Barcelonában – ott ahol 15 héttel korábban felszálltak –, az óceánjáró pedig Genovába ment tovább.

A matrózok több mint harmada fertőzött a francia De Gaulle repülőgép-hordozón | Magyar Hang

Eddig 668 fertőzöttet találtak, de a szám még növekedni fog, mert a tesztek harminc százalékának még nincs meg az eredménye.

A hajó útja során előbb Latin-Amerika országait érintette, majd a Csendes-óceánon át elérte Új-Zéland partjait, hogy Ausztrália érintésével utazzon tovább az Indiai-óceánon. A Földközi-tengert a Szuezi-csatornát átszelve érték el, ekkora egy 79 éves utas tüdőgyulladásra utaló tüneteket produkált, de az Olaszországba küldött minta nem mutatta ki a vírus jelenlétét. A negatív teszt hírére hatalmas ünnepséget tartottak a hajón.

– Nem volt szürreális, hihetetlen élmény volt – nyilatkozta egy spanyol utas, Carlos Payá az AP hírügynökségnek arról, hogy milyen érzés volt a világjárvány közepén utazni. Hozzátette, mindannyian aggódtak az otthoniakért, sokan gyászoltak, és éppen a tragédiák miatt éreztek magukat rendkívül szerencsésnek, hogy mindezt nem kell átélniük. Payá hangsúlyozta, sokan szerettek volna már visszatérni a szeretteikhez, számos idős ember ugyanakkor szívesebben maradt volna a biztonságot jelentős fedélzeten.