A brexites kampányguru is részt vett a brit kormány tudósainak titkos ülésén

A brexites kampányguru is részt vett a brit kormány tudósainak titkos ülésén

Boris Johnson brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kiszivárgott listából kiderült, Dominic Cummings, Boris Johnson brit kormányfő vezető politikai tanácsadója – aki nélkül ma nem lenne Brexit – is részt vett a kormány különleges helyzetekben működő tudományos tanácsadó stábjának (SAGE) március 23-iki ülésén – írja a listát megszerző brit The Guardian. Ez a nap arról nevezetes, hogy ekkor jelentette be Boris Johnson miniszterelnök az országos korlátozásokat.

A lapnak többen elárulták, hogy Cummings és volt munkatársa, Ben Warner adattudós már februárban is részt vett több SAGE-ülésen. Az ülés résztvevőinek listája titkos, de az utóbbi időben a média egyre hangosabban követeli, hogy fedjék fel azok kilétét, akik megszabják a koronavírus-járvány elleni védekezés irányvonalát. 

Cummings összeférhetetlen és különc politikai tanácsadó híresült el, és még film is készült róla. A 2019-es Brexit: The Uncivil War című film (magyarul: Brexit: Háborúban mindent szabad) középpontjában is az ő személye áll. Dominic Cummings – akit a filmben Benedict Cumberbatch személyesít meg –  2016-ban a hivatalos kilépéspárti csoport, a Vote Leave kampányigazgatója volt. Bár túlzás azt állítani, hogy a 2016. június 23-i szavazás kimeneteléért ő felel, de a Szerezzük vissza az ellenőrzést brexitszlogen az ő érdeme.

Miután a hírneve éppenséggel nem makulátlan, nem csoda, hogy Sir David King, a kormány volt tudományos tanácsadója így kiáltott fel, amikor megtudta, hogy Cummings is jelen volt a SAGE ülésén március 23-án: „Te jó ég. Lehet, hogy ezért titkolják, ki vesz részt az üléseken?” Mint hozzátette, mindenképpen sokkoló, hogy politikai tanácsadók befolyásolhatják a tudományos testület munkáját.