Trump szerint hamarosan lesz oltóanyag, nyárra jósolják a járvány végét

Trump szerint hamarosan lesz oltóanyag, nyárra jósolják a járvány végét

Donald Trump amerikai elnök 2020. április 22-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már folynak a próbaoltások az Egyesült Államok mellett Németországban, az Egyesült Királyságban és Kínában is – Donald Trump a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összefogó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. Az MTI által is idézett amerikai elnök közölte azt is: miközben ismeretei szerint az amerikai laboratóriumokban közel állnak az oltóanyag kidolgozásához, nem ilyen bíztató a helyzet a vírustesztek ügyében. „Sajnos még nem végzünk széleskörű vírustesztelést, de ez is meglesz” – fogalmazott.

Felvetette ugyanakkor, hogy a társadalmi elkülönülésre május elsejéig érvényes előírásokat esetleg meghosszabbítja, attól függően, hogyan alakul a járványhelyzet. „Addig hosszabbítunk, amíg nem érezhetjük magunkat biztonságban” – jelentette ki. Trump közben megköszönte nemcsak a Harvard, hanem a Stanford és a Princeton egyetemeknek is, hogy visszaadják a gazdasági élénkítő csomag keretében kapott összeget, mivel más helyekről és személyektől óriási anyagi támogatást kaptak.

Mike Pence alelnök közben már arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban eddig 4 millió 930 ezer vírustesztet végeztek el. Bátorítónak nevezte, hogy az egyes tagállamok úgy döntöttek, elővigyázatosan és fokozatosan indítják újra a gazdaságukat és a napi életet. „Lelassítjuk a vírus terjedését, megóvjuk a legsérülékenyebbeket, életeket mentünk meg, és így minden egyes nappal közelebb jutunk Amerika teljes újraindításához” – jelentette ki a fehér házi sajtótájékoztatón az alelnök.

Pence arról is beszélt, hogy ígéretes a haladás a járvány visszaszorításában. Mint mondta, New York állam, New Jersey, Connecticut, Detroit és New Orleans már túljutott a járvány csúcspontján, és szerinte a nyár végére Amerika az egész járványt maga mögött tudhatja. Hozzátette azt is, hogy eddig 16 állam jelezte, hogy a napokban korlátozásokkal ugyan, de újraindítja az életet.

Bezárnak a vágóhidak és húsfeldolgozók az Egyesült Államokban | Magyar Hang

Komoly következményei lehetnek a járvány miatti leállásoknak, sokan aggódnak az élelmiszer-ellátásért.

William Bryan, a belbiztonsági minisztérium tudományos és technológiai ügyekért felelős államtitkára a sajtókonferencián arról beszélt: a napsütés és a nyári meleg beköszöntével a koronavírus gyorsabban eltűnhet. „Megállapítottuk, hogy a melegben és a párás időben a vírus nehezebben terjed” – szögezte le az államtitkár. Kifejtette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a vírus csupán 90 másodpercig marad életben, ha közvetlen napfény éri, és 90 percig fertőzőképes, ha napfénymentes környezetben van.

Trumpot közben megkérdezték arról is, hogyan fog zajlani a novemberi elnökválasztás a járvány közepette. „Nem tudom megmondani, mi fog történni. Van egy aluszékony pasas egy ház alagsorában, aki nem akar elnöki vitát a Covid-19 miatt, és a sajtó zöld utat biztosít neki” – utalt az elnök Joe Bidenre, a demokraták várható elnökjelöltjére, akit általában Aluszékony Joe-ként szokott emlegetni. Biden a villája alagsorából szokott újságírói kérdésekre válaszolni, többnyire a felesége társaságában, sőt, gyakorta a felesége válaszol helyette is. A 77 éves Biden egyébként március közepétől törölte valamennyi kampányrendezvényét is.

Az amerikai képviselőház is elfogadta a 484 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot

Csütörtökön este a demokrata többségű amerikai képviselőház 388:5 arányban szintén elfogadta a 484 milliárd dolláros gazdasági mentőtervet, miután a republikánus többségű szenátus kedden már megszavazta azt. Az eredetileg 320 milliárd dolláros csomag csakis a kisvállalkozókat segítette volna. Az összeget azonban megtoldották további forrásokkal, amelyekből a kórházakat és vírustesztek elvégzését támogatják, illetve külön pénzeket szánnak a farmerek és az állattenyésztők megsegítésére – miután a járvány miatt egyre több nagy húsfeldolgozó után immár egyre több vágóhíd is bezár Amerika szerte.

A segélycsomag Donald Trump támogatását is élvezi, és az elnök közölte, amint megkapja a kongresszustól a megszavazott törvényt, azonnal alá is írja, s ezzel törvényerőre emeli. Az amerikai törvényhozók a múlt hónapban fogadták el az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját, amely több mint 2000 milliárd dollárral segíti az új típusú koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdasági szereplőket. A kongresszusban a csütörtök esti képviselőházi szavazás után máris egyeztetni kezdtek egy újabb gazdaságélénkítő csomagról.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.