Orbán szlovén szövetségesének fejét követeli az ellenzék a koronavírus miatt

Orbán szlovén szövetségesének fejét követeli az ellenzék a koronavírus miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szlovénia ugyan hatékonyan harcol a járvány ellen, azonban félő, hogy a „koronavírus elleni harc” jegyében feláldozzák a demokratikus értékeket, az emberi jogokat és a sajtószabadságot, így ennek a harcnak a végén más társadalom leszünk, mint voltunk – ezt nyilatkozta a szlovén Dnevniknek Milan Kucan, a független Szlovénia első köztársasági elnöke, akit az alkalomból kérdezte a szlovén napilap, hogy 30 éve tartották az első szabad választásokat az országban. Az egykori államfő ráadásul úgy gondolja, hogy a szlovén kormány arra használja a járványt, hogy felerősítse az ország ideológiai és társadalmi megosztottságát.

Janez Jansa szlovén miniszterelnöknek – akinek legfőbb szövetségese a régióban nem más, mint a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor – azonban nem csak ilyen kritikákkal, hanem sokkal súlyosabb vádakkal is kell most szembesülnie. A szlovén televízió ugyanis a minap bemutatott egy riportot, amelyben tanúkkal és dokumentumokkal igazolták, hogy a koronavírus-fertőzés elleni eszközök beszerzésénél politikai nyomásgyakorlásra került sor, méghozzá a vezető kormánypárt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) részéről. A lélegeztetőgépeket így a beszerzési ár négyszereséért vették meg, amiért elsősorban Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai minisztert teszik felelőssé, aki egyébként az előző kormány idején is ugyanezt a tisztséget viselte.

Az előző miniszterelnök, Marjan Sarec szerint azonban ez a beszerzés olyan, mint egy igazi bűncselekmény, amelyről vezető kormánypolitikusoknak is tudniuk kellett. A szociáldemokraták elnöke, Dejan Zidan azonban még ennél is tovább ment, szerinte a leginkább erkölcsös lépés ebben a helyzetben az lenne, ha a kormány lemondana és rendkívüli választásokat írnának ki az országban. A politikus hozzátette: ez az ügy arra arra az esetre emlékezteti őt, amikor Jansának egy fegyverbeszerzési ügy miatt támadtak problémái az igazságszolgáltatással. Mint ismert, a szlovén fellebbviteli bíróság 2014-ben megerősítette egy másik szlovén bíróság ítéletét Jansa ellen, amely kétévnyi börtönbüntetéssel sújtotta a politikust, mert az 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől.

Janez Jansát egyébként mostanra egyre többen hasonlítják Orbán Viktorhoz a hatalomgyakorlási módszerei miatt, de nem ez az egyetlen dolog, ami összefűzi a két politikust. A szlovéniai magyar médiabefektetések már több éve ismertek, ezek hátterében nem más, mint Schatz Péter és Habony Árpád, illetve az R-Post-R nevű cég áll. Ennek a vállalkozásnak a tulajdonában van a szlovén Nova Obzorja kiadó 66 százaléka, amely a Demokracija nevű hetilap kiadásáért (ez az SDS pártlapja már 1999 óta), illetve a Skandal24.si bulvárportál működtetéséért felelős. Mindemellett Schatz tagja a Nova24 nevű társaság igazgatótanácsának is, amely egy televíziót és a hozzá tartozó portált üzemelteti. A fenti sajtótermékek hírszerkesztési gyakorlatával kapcsolatban már rengeteg kritika fogalmazódott meg. Csak az egyik ilyen eset: 2018 novemberében Németh Szilárd a közösségi oldalán megosztott egy Origó-cikket, amelyben azt állították, hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között, amelyekre havi több ezer eurós összeg érkezik, és amelynek finanszírozásába maga Soros György is beszállt. Azonban miután a hír az egész magyar kormánypárti sajtóban megjelent, a 444.hu kiderítette, hogy egy csúsztatásokkal teli kamuhírről van szó, amely nem máshonnan, mint a Nova24-től indult. A magyar hátterű sajtótermékek állandó migránsozása, sorosozása és álhírgyártása miatt időközben már több kampányt is indítottak Szlovéniában.