Százszámra tűnnek el a befogadott migráns fiatalok Németországban

Százszámra tűnnek el a befogadott migráns fiatalok Németországban

kísérő nélküli kiskorú migránsok Németországba induló repülőgépre szállnak az athéni Elefthériosz Venizelosz Nemzetközi Repülőtéren 2020. április 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 1800 szülő nélkül Németországba érkezett bevándorló fiatalkorú tűnt el a hatóságok szeme elől egy év alatt a március végi adatok szerint. A német kormány ezt azokban a napokban közölte az ellenzéki die Linke (Balpárt) adatigénylésére, amikor megérkezett Németországba az első kontingens azon gyerekekből, akiket görög szigeteken lévő menekülttáborokból fogadott be az ország egy európai uniós egyezmény alapján.

Az 1785 regisztrált eltűnt fiatal többsége tinédzser. A hatóságoknál eltűntként jelentett, az országba migránsként, szülők nélkül érkezett fiatalkorú többsége Afganisztánból, Szíriából, Marokkóból, Guineából és Szomáliából származik – derül ki a Berliner Morgenpost birtokába került iratból. Ugyanakkor az utóbbi évekhez képest csökkent az ilyen esetek száma. 2018 áprilisában 4186, tavaly pedig 3192 szülő nélkül érkezett, majd eltűnt fiatalkorút regisztráltak a németországi hatóságok.

Az adatok szerint azonban az eltűnt tinédzserkorúak száma jelentősebben esett vissza, mint a 13 év alatti gyermekeké. A belügyminisztérium szerint ennek oka elsődlegesen az, hogy miután a tinik elérik a felnőtt kort, nem eltűnt fiatalkorúként tartják őket számon. Ezen kívül tavaly kevesebb menedékkérő is érkezett Németországba, mint a megelőző években.

„Erdogan küldi ránk a migránsokat!" | Magyar Hang

2016 és 2019 között egyébként összesen 21 ezer eltűnt fiatal ügyét zárták le a hatóságok. A felderített esetek alapján az eltűnések gyakori oka az is, hogy valamelyik családtagjukhoz csatlakoznak akár Németországon belül, akár más európai országban. Ezen kívül a fiatalok lelépésének okaként gyakran hallották azt is, hogy elégedetlenek voltak a szálláshelyükkel.

A kísérők nélkül az országban tartózkodó bevándorló fiatalok érdekeit képviselő szövetség arra szólította fel a politikusokat, hogy ne kvóták szerint osszák el az önkormányzatok között az ilyen fiatalkorúakat. Úgy vélik, hogy előbb fel kell deríteni, hogy tartózkodik-e az országban hozzátartozójuk, és ennek alapján kell az elhelyezésükről dönteni. Ezt azért is látják szükségesnek, mert a családtól és a barátoktól való elszakítással jelentősen csökkenthető annak esélye, hogy aztán eltűnnek a hatóságok elől, vagy emberkereskedők, bűnözők áldozataivá, esetleg maguk is bűnelkövetőkké válnak.

A német kormány szerint azonban a mostani elosztási rendszer jól működik, ez a gyerekek érdekeit szolgálja a tartományok közötti méltányos elosztást is figyelembe véve. Hozzátették, az elosztásnál a családi kapcsolatokat is figyelembe veszik. Ha ugyanis egy fiatal valamelyik hozzátartozója Németországban, vagy Európa más országában tartózkodik, akkor ez is szerepet játszik a döntésükben.

A Berliner Morgenpost cikkének az ad jelentőséget, hogy már megérkezett Hannoverbe az első 47 migráns gyermek abból a 350-ből, akiket Németország a görög szigeteken fekvő menekülttáborokból fogad be – számolt be róla korábban a der Spiegel. A főként 12-16 év körüli fiatal – közülük négy lány – egyelőre kéthetes karanténba került a koronavírus-veszély miatt.

A fiatalok egy olyan uniós program részeként költözhettek, illetve költözhetnek Németországba, amelyről tíz uniós ország és Svájc állapodott meg – Magyarország egyébként nincs ezen országok között. Ennek értelmében 1600 olyan fiatalt fogadnak be ezek az államok, akik szülők nélkül tartózkodtak görög menekülttáborokban. A német belügyminisztérium azzal indokolta a fiatalok felvételét, hogy ezzel szeretnének segíteni a migránsok miatt súlyos humanitárius helyzetbe került Görögországnak. A német közszolgálati televízió híradójának portálja, a tagesschau.de szerint azonban a segélyszervezetek keveslik a számot, mivel a görög szigeteken 40 ezer bevándorló várakozik, közülük 14 ezren fiatalkorúak.

A németországi nagykoalíció kisebb pártja, a szociáldemokrata SPD is kevesli az ország által vállalt 350-es számot, szerintük több fiatalt kellene befogadni. A kereszténydemokata CDU politikusai óvatosabban állnak az ügyhöz, akadtak, akik egyenesen kritizálták a tömeges befogadást. Az ellenzéki, populista AfD (Alternative für Deutschland) viszont úgy látja, hogy a fiatalok tömeges befogadása végzetes jel, mivel újabb menekülthullámot indíthat el. Szerintük a családtagok is részévé akarnak majd válni a német ellátórendszernek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.