Egymilliárd ember fertőződhet meg, ha a „törékeny” országok nem kapnak azonnali segítséget

Egymilliárd ember fertőződhet meg, ha a „törékeny” országok nem kapnak azonnali segítséget

Köztisztasági dolgozó fertőtleníti az utcát a koronavírus-járvány elleni védekezésként Szanaában 2020. március 23-án. Jemenben jelenleg hivatalosan nincs fertőzött személy, de már elkezdték a védőfelszerelések és a tesztcsomagok beszerzését, hogy ne érje váratlanul az egészségügyi intézményeket a járvány. (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A humanitárius kríziseket vizsgáló és megelőző Nemzetközi Megmentési Bizottság (IRC) szerint a „törékeny országok” azonnali pénzügyi és humanitárius segítségre szorulnak, különben a koronavírus-járvány felmérhetetlen károkat okoz az érzékeny régiókban – írja a BBC. Mindenekelőtt Afganisztánt és Szíriát említették, amelyek külső segítség nélkül képtelenek lesznek úrrá lenni a válságon.

Az IRC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításaira alapozva arról írt, világszerte akár 500 millió és egymilliárd közé is emelkedhet a fertőzöttek száma, és 3 millió ember életét követelheti a járvány, ha a konfliktuszónákban, és instabil országokban is elszabadul. – Ezek a számok azonnali ébresztőt fújnak – fogalmazott David Miliband, az IRC vezetője. – A járvány már érzékeltette pusztító hatását a törékeny és háború sújtotta térségekben, ezért a kormányoknak össze kell fognia, hogy közösen segítsenek az ott élőkön.

Már 210 ezer fölött a koronavírus-járvány áldozatainak száma | Magyar Hang

Kedd reggelre a világon hárommillió fölé emelkedett a koronavírus-járvány igazolt betegeinek száma, csaknem 900 ezren pedig felgyógyultak a betegségből.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint az eddig még fertőzöttet is csupán egy főt jelentő Jemen is a veszélyeztetett csoportba tartozik. Caroline Seguin, a szervezet jemeni koordinátora szerint, a járvány már a közel-keleti országban is követelt áldozatokat, ám mivel a betegek nem kórházban hunytak el, nem kerültek a statisztikába. – Biztosak vagyunk benne, hogy a fertőzés terjed, de a tesztelési kapacitás nagyon-nagyon kicsi – fogalmazott a szakember. Hozzátette, az országot a kolera- és kanyarójárvány is sújtja, így az egészségügyi rendszer már az összeomlás közelében van, a koronavírussal már nem tudnak megbirkózni.