HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Három negatív...

Három negatív teszt után mégis elhunyt a koronavírusos páciens

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Talán mégsem olyan ártalmatlanok azok a vírusmaradványok, amelyeket újratesztelés után némely, a Covid-19 betegségből már meggyógyult páciensekben találnak, és amelyekről dél-koreai szakértők azt állítják, hogy nem okozhatnak újabb megbetegedést. Legalábbis erre lehet következtetni abból a kínai kutatásból, amelyről a South China Morning Post számol be.

Közel 150 gyógyult szervezetében találták meg ismét a vírust Dél-Koreában | Magyar Hang

A dél-koreai hatóságok csütörtökön bejelentették, immár 141 olyan esetet regisztráltak, amikor a korábban negatív tesztet produkáló, vagyis gyógyultnak nyilvánított páciensek szervezetében újra felfedezték az új koronavírust – írja a CNN, melyet magyar nyelven az Infostart.Hu szemlézett. A szakértők szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a felfedezésből, hiszen könnyen elképzelhető, hogy a tesztek pontatlansága okozza a jelenséget.

A Cell Research-ben megjelent kínai tanulmány szerint épp ezt a lehetőséget vizsgálja, és elképzelhető, hogy ezzel megtalálta a magyarázatot arra, miként lehetséges az, hogy a gyógyult páciensek egy része újra pozitív vírustesztet produkál. A tanulmány a délnyugat-kínai Csungking városában történt eseten alapul. Egy 78 éves asszonyt január 27-én vettek fel a város központi kórházába, ahol pozitív lett a koronavírus-tesztje, majd tüneteket is mutatott. Vírusölő gyógyszerekkel kezelték, és annyira javult az állapota, hogy február 13-án el akarták bocsátani a kórházból. Egymás után háromszor is negatív lett a PCR-tesztje, és a tüdő CT-vizsgálata is azt mutatta, hogy minden rendben van. Egy nappal később azonban szívrohamban meghalt.

A boncolás során az orvosok nem találtak vírust a májban, a szívben, a belekben, a bőr felületén vagy a csontokban. Ám a tüdő szöveteiben megtalálták a koronavírusokat, és ezek nem maradványok voltak. Érdekes, hogy a mélyen elrejtőzött vírusok nem okoztak panaszt a páciensnek.

Általánosan a PCR-tesztet használják a SARS-CoV-2 kimutatására, amely a vírus genetikai kódját tartalmazó ribonukleinsavat (RNS) érzékeli a páciensekből vett mintákban. Ez azonban nem képes kimutatni a tüdőben mélyen elrejtőző kórokozókat. Ehhez más eljárás szükséges: tükrözés segítségével kellene sóoldatot juttatni a tüdőbe, majd onnan visszaszívják a benne levő sejteket tartalmazó oldatot és mikroszkóp alatt megvizsgálják. Kellemetlen és bonyolult procedúra ez, és nem igazán reális, hogy ilyen eljárásokat tömegével hajtsanak végre a kórházakban. 

Dél-Koreában már 160 páciens produkált pozitív tesztet, miután gyógyultnak nyilvánították őket. Néha 70 nap elteltével történt ez, de ilyen esetek előfordultak már Kínában, Hongkongban, Tajvanon vagy Vietnamban. Ebből is látszik, hogy egyelőre még sok a kérdőjel a betegség kiújulásával kapcsolatban, az Egészségügyi Világszervezet is további kutatásokat tart szükségesnek. Végleges megoldást a vakcina kifejlesztése jelenthet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,025lájkolóTetszik
3,812követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek