Elon Musk nehezen viseli a koronavírus-karantént, amit a Tesla árfolyama bánt

Elon Musk nehezen viseli a koronavírus-karantént, amit a Tesla árfolyama bánt

Elon Musk 2019-ben (Fotó: Wikimedia/Steve Jurvetson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy látszik, Elon Musk kezd becsavarodni a kijárási korlátozások miatt, mert olyan üzenetekkel árasztotta el a Twittert, amelyek miatt percek alatt 14 milliárd dollárral csökkent cége, a Tesla piaci értéke. A következő őrült Twitter-üzenettel állt ugyanis elő: „Szerintem túl magas a Tesla-részvény árfolyama”. 

A hatás nem maradt el, a befektetők egyből részvény-eladásba kezdtek, és 11 százalékot zuhant a vállalat árfolyama. A Tesla-alapító egyébként saját magának is betett ezzel az üzenettel, mert a birtokában lévő vállalati részvények értéke is 3 milliárd dollárral esett. Pedig éppen kezdett jól állni az amerikai elektromosautó-gyártó cég: értéke közelítette a 100 milliárd dollárt, és a várakozásokat felülmúló első negyedéves számokat tett közzé a hét közepén. Ráadásul története során először tudott pozitív profitot felmutatni.   

A különcségéről is elhíresült milliárdos ezután is folytatta a twitteres ámokfutást, és közölte, hogy el szeretné adni az összes fizikai ingóságát, beleértve a házát. Azt is megtudhatta tőle mind a 33,4 millió Twitter-követője, hogy barátnője (az énekes-dalszerző Grimes, aki várandós és állítólag hétfőn szül) éppen haragszik rá, majd a következőt üzente: „Düh, düh a tudatosság kihunyófélben lévő fénye miatt”.

Azt is megjegyezte, hogy ideje lenne visszaadni az embereknek a szabadságukat. Ez a  koronavírus miatti korlátozásokra vonatkozhatott, Musk már korábban is felszólalt a karantén ellen, és a fasizmussal hozta párhuzamba a járvány következtében elrendelt kijárási tilalmat.

A BBC cikkében emlékeztet, hogy Elon Musk már 2018-ban is nagy botrányt kavart, amikor kijelentette: „Fontolgatom, hogy magáncéggé teszem a Teslát 420 dolláros árfolyamon. A finanszírozás biztosított”. Ezért a húzásáért hivatalos eljárás is indult ellene, az amerikai értékpapír- és tőzsdebizottság (SEC) szerint Elon Musk hamis és félrevezető információkat közölt. Az eljárás eredményeként minimum 3 évre le kellett mondania a Tesla elnöki tisztségéről, és 20 millió dollár büntetést kellett fizetnie. A SEC szerint a Muskkal kötött megállapodás része volt az is, hogy a Tesla-vezér ezentúl megfontoltabban osztja meg üzeneteit a közösségi oldalakon, de a jelek szerint ezt nem sikerült megértetni vele. 

Mivel mostani bejelentését is jelentős esés követte az amerikai tőzsdén, és vélhetően számos befektető súlyos pénzeket veszített, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet várhatóan újabb eljárást indít ellene – vélik elemzők. 

A Wall Street Journal című amerikai lap egyébként tegnap megkérdezte Muskot, hogy viccelt-e, amikor a Tesla-részvényt túlértékeltnek nevezte, mire a válasz egy tömör „Nem” volt. Egyes elemzők próbálják ennek ellenére igyekeznek nyugtatni a befektetőket: a Wedbush Securities elemzője, Daniel Ives arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy Musk megjegyzéseit vicceskedésnek fogja fel, és „Elon már csak ilyen”.

A thai barlangi dráma bizonyította: képesek vagyunk összefogni és szurkolni egy jó ügyért | Magyar Hang

Kevés annyira szívet szorongató és szájtátva végigizgult esemény szögezte a kijelzők elé úgy a világot a labdarúgó-világbajnokság hajrájában, mint a thaiföldi Wild Boars focicsapat ifijeinek drámája a Tham Luang-barlangban. A tizenkét 11-16 éves gyerek és 25 éves edzőjük még június 23-án rekedt bent mintegy 3,2 kilométerre a bejárattól az amúgy turistalátványosságnak számító barlangrendszerben.

Ez utóbbival arra célzott, hogy a Tesla és Space X-vezér előszeretettel tesz olyan kijelentéseket, amelyekkel felhívja magára a figyelmet. Ilyen volt, amikor a Twitteren „pedo guy”-nak, azaz pedofil fickónak nevezte a brit mentőbúvárt, aki 2018-ban a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésén dolgozott. (Elon Musk akkoriban maga is ajánlkozott, hogy segít, és egy csúcstechnológiás kapszulát építtetett volna, de erre nem volt idő.) A bíróság egyébként a tavalyi év végén – sokak meglepetésére – Musk javára döntött a búváros ügyben.