Vádat emeltek a volt cseh kormányfő ellen hamis tanúskodás miatt

Vádat emeltek a volt cseh kormányfő ellen hamis tanúskodás miatt

Petr Necas cseh miniszterelnök és a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a párt elnökségi gyűlése előtt Prágában 2013. június 17-én, ahol lemond pártelnöki tisztségéről (Fotó: MTI/EPA/Matej Divizn)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emelt az államügyészség hétfőn a volt cseh kormányfő ellen hamis tanúskodás miatt – jelentette az MTI által is idézett Aktuálne.cz hírportál. Petr Necas azért került bíróság elé, mert az ügyészségi vizsgálatok szerint két ízben is hamisan tanúskodott volt kabinetfőnöke, mai felesége ügyében.

Jana Nagyovát, ma Necasovát azzal vádolják, hogy kabinetfőnöksége idején jogtalanul visszaélt a katonai titkosszolgálatokkal, amikor megbízta őket a kormányfő akkori feleségének megfigyelésével. Necas – hogy akkori szeretőjét, mostani feleségét mentse – kétszer is azt vallotta a vizsgálatok során, hogy személyesen ő adott utasítást egykori felesége, Radka megfigyelésére. Indokként azt hozta fel, hogy gondoskodni akart egykori felesége biztonságáról.

– Petr Necas ügyét ma kapta meg a bíróság – erősítette meg a hírportálnak hétfőn Dana Sindelárová, Prága első kerületi bíróságának alelnöke. Hamis tanúskodása miatt a hatályos cseh törvények szerint akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható rá. A volt miniszterelnök ügyvédje annyit mondott, hogy az eljárási szabályok szerint nem kommentálhatja az esetet.

A jobbközép Polgári Demokrata Párt, az ODS vezetőjeként Petr Necas 2010 júniusától 2013 júliusáig volt Csehország miniszterelnöke. Ő lesz az első cseh miniszterelnök, aki bíróság elé kerül. A kormányfő és az ODS akkori elnökének bukását egy korrupciós botrány okozta.

Kabinetfőnöke és szeretője, Nagyová 2012-ben azért rendelte el a kormányfő feleségének megfigyelését, hogy esetleg kompromittáló információkat szerezve meggyorsítsa főnöke válását. Kabinetfőnökként azonban erre nem volt felhatalmazása, így túllépte jogkörét. Az éveken át húzódó bírósági perben Nagyová-Necasová végül is három év feltételes szabadságvesztést kapott, és tíz évre eltiltották vezető közigazgatási tisztségektől. Necas az ügyben tanú volt, és az ügyészség szerint két ízben is hamisan vallott, hogy mentse mai feleségét, amiért most bíróság előtt kell felelnie.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.