HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A GMO-meccs m...

A GMO-meccs még tart! Figyelmeztetnek civil szervezetek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A génmódosított termékek (GMO) ügye ne kerüljön napirendre az amerikai-uniós kereskedelmi tárgyalásokon – olvasható a Phil Hogan uniós kereskedelmi biztosnak címzett levélben, amelyet A Föld Barátai Európa környezetvédelmi szervezet kedden küldött el, és 74 civil szervezet – köztük 18 magyar – is aláírt. Hírek szerint ugyanis az Európai Unió hivatalnokai – a koronavírus-járvány közepette is – folytatják az Egyesült Államokkal való kereskedelmi tárgyalásokat – fűzte hozzá a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A civil szervezetek már korábban is felléptek az EU és az Egyesült Államok között néhány évvel ezelőtt tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) ellen, amely során a tárgyalófelek megoldásokat kerestek a „szabályozási korlátok” feloldására, azaz enyhítésére. A civil szervezetek évek évek óta harcolnak azért, hogy Brüsszel ne áldozza be az uniós mezőgazdaságot és az élelmiszerbiztonságot a TTIP vagy más szabadkereskedelmi egyezmény oltárán. 

A civil szervezetek most is attól tartanak, hogy a szabályozási együttműködés erősítése címszó alatt arról megy majd az egyezkedés, hogy Brüsszel meggyorsítja a génmódosított termékek engedélyezését, vagyis hajlandó gyengíteni az élelmiszerbiztonsági normákon. Mint emlékeztetnek, a GMO-lobbi agresszív marketingkampánya ellenére 2010 óta csökkent azon országok száma, ahol génmódosított növényeket termesztenek. 

Itt van az újabb botrányos ügy – A hátsó ajtón csempésznék be az új GMO-kat | Magyar Hang

Ennek ellenére tavaly ősszel is olyan európai bizottsági tervezet birtokába jutott a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége, amelybe brüsszeli bürokraták belecsempészték azt a mondatot, hogy „a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”. Ez alatt a GMO-lobbi szóhasználatában precíziós nemesítésnek elnevezett eljárást kell érteni, amellyel úgy lehet például gyomirtószer-rezisztenssé tenni egy növényt, hogy az nem tartalmaz idegen fajból származó DNS-t, ezért próbálják ezt nem GMO-nak eladni a géntechnológiai óriásvállalatok. A környezetvédők szerint azonban a génszerkesztési technológia még túl fiatal, ezért alaposan kellene ellenőrizni, hogy a DNS-ben végbe vitt változások azok és csak azok, amelyeket elő akartak idézni a szakemberek. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a hosszú távú egészségügyi hatásokról nincsenek tapasztalatok.

Az Európai Unióban jelenleg az elővigyázatosság elve érvényesül, és a civil szervezetek szerint inkább a szabályozás megfelelő végrehajtására kellene koncentrálni, nem pedig annak lazítására. A levél aláírói emlékeztetnek az Európai Bíróság 2018 júliusi ítéletére is, miszerint a génszerkesztésen alapuló módszerekkel kifejlesztett termékek is génmódosítottnak számítanak. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,985lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 99. – Épp szembeköpi magát a NER

Dévényi István ezúttal Lánczi Richárddal, az N1TV főszerkesztőjével és Tompos Ádámmal, a Magyar Hang riporterével beszélget.