HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Megegyeztek K...

Megegyeztek Kaczynskiék a lengyel elnökválasztás elhalasztásáról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A vasárnapi elnökválasztás elhalasztásáról adott ki szerda éjjel közös nyilatkozatot a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski, valamint a májusi szavazást a koronavírus-járvány miatt ellenző kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin – írja az MTI.

Gowin a nyilatkozatban beleegyezett abba, hogy a későbbi elnökválasztást levélszavazás formájában tartsák meg, amint ezt a kormánypárti többség korábban javasolta. Gowin áprilisban lemondott kormányfő-helyettesi posztjáról, nem akart ugyanis beleegyezni a még a járvány kitörése előtt meghirdetett május 10-ei szavazásba, mert adott körülmények között nem tartotta ezt biztonságosnak levélszavazás formájában sem.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) viszont éppen a szavazók biztonságával érvelve állt ki a levélszavazás mellett. Az ellenzék azonban a járványhelyzetre hivatkozva ellenzi a levélszavazást és az elnökválasztás idei megtartását, ezért az ellenzéki többségű szenátus kedden elutasította, vagyis visszaküldte az alsóházba a levélszavazást lehetővé tevő kormánypárti törvénymódosítást.

A Gowin vezette kispárt, az Egyetértés támogatása nélkül az említett törvénymódosításnak nem lenne meg a szükséges támogatottsága a csütörtökön várható alsóházi szavazáson. 

HIRDETÉS

Kaczynski és Gowin a közös dokumentumban kiemelte, hogy az ellenzék „elvetett minden konstruktív javaslatot, mely lehetővé tette volna az idei elnökválasztás megtartását az alkotmányos időpontban”.

A nyilatkozat szerint a vasárnapra kiírt választást nem tartják meg, a szavazás új időpontját az ebben illetékes alsóházi elnök „az első lehetséges időpontra” írja majd ki. A lengyel alkotmány értelmében az elnökválasztást legalább 60 nappal megtartása előtt kell meghirdetni, így az új időpont leghamarabb július közepén esedékes.

A lengyel alkotmánybíróság csütörtökön foglal állást a szavazás elhalasztásáról, emellett a vasárnapi szavazás utólagos érvénytelenítésében a legfelsőbb bíróság az illetékes.

HIRDETÉS

Kaczynski és Gowin nyilatkozatának közzététele előtt, szerda este a közszolgálati televízióban megtartották a választás előtti vitát, a tíz elnökjelölt részvételével.

Az új választási időpont meghirdetése elvileg lehetőséget ad új jelöltek állítására. A nyilatkozatot követő első kommentárok szerint nem kizárt, hogy a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform új jelöltet indít az eddigi kampányban gyengén szereplő Malgorzata Kidawa-Blonska helyett. A választás fő esélyesének jelenleg a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda számít, akinek mandátuma augusztus 6-án jár le. A választást ezért feltehetőleg legkésőbb augusztus elején rendezik meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,953lájkolóTetszik
3,640követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek