Intelligens kamerákkal ellenőrzik a maszkviselést a párizsi metróban

Intelligens kamerákkal ellenőrzik a maszkviselést a párizsi metróban

A Chatelet metrómegálló Párizs központjában (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A párizsi tömegközlekedési vállalat intelligens kamerákkal fogja hétfőtől ellenőrizni, hogy az utasok betartják-e a koronavírus-járvány miatt a kötelezővé tett maszkviselést – írja az MTI a Le Monde című napilapra hivatkozva.

Az első hat kamerát hétfőtől, majd további hatot a következő hetekben a legforgalmasabb párizsi megállóban, a Chatelet-nál szerelik fel és kísérleti jelleggel három hónapon át figyelik velük az utasok maszkviselés arányát. A francia fejlesztésű szerkezet nem arcfelismerő algoritmus alapján működik, így nem tárol semmilyen személyekkel összefüggésbe hozható adatot. Azonban automatikusan felismeri, hogy a megállóban metróra szálló emberek viselnek-e maszkot.

– Semmilyen adatot nem tárolunk el, minden teljesen névtelen, és nem az a cél, hogy megbüntessük a szabályszegőket – közölte a közlekedési vállalat, amely jelezte az illetékes hatóságok felé, hogy minden érvényes törvényi szabályozást tiszteletben tart, az utasokat feliratokkal tájékoztatják a kamerák jelenlétéről a megállóban.

A kamerát létrehozó Datakalab hasonló rendszert helyezett el a dél-franciaországi Cannes piacain is. – Az adatkezelés a kamerában történik, semmilyen képet nem ad át a rendszer, csak a statisztikákat továbbítja. A feldolgozás élő memóriában történik, így ha a kamerát ellopják, semmit nem találnak benne – magyarázta Xavier Fischer fejlesztő.

Az adatkezelési problémákon kívül, a rendszer hatékonysága a Le Monde szerint még nem bizonyított, miután az automatikusan érzékelő rendszerek kevésbé hatékonyak zárt térben a fényviszonyok miatt, mint a szabadban és természetes fényben. A fejlesztő szerint viszont az első tesztelések azt mutatják, hogy a rendszer 90 százalékosan pontos. Cannes-ban egyébként az önkormányzat elsősorban azért rendelte meg a szolgáltatást, hogy a piacon megfordulók maszkviselési aránya alapján felmérje, hogy a lakosságnak mennyi maszkot érdemes szétosztania.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.