A különutas Dél-Tirolt nem hallotta meg Róma, maguk nyitják újra a tartományt

A különutas Dél-Tirolt nem hallotta meg Róma, maguk nyitják újra a tartományt

Koronavírus Észak-Olaszországban (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dél-Tirol nem vár tovább: azonnal megkezdte lakói életének visszaállítását a régi kerékvágásba. Szombaton például megnyithattak a két hónapja zárva tartó kiskereskedelmi üzletek a vásárlók előtt. Ezzel az autonómiát élvező Dél-Tirol (Trentino-Alto Adige tartomány) az első olyan olasz régió, amely határozott léptekkel indult a nyitás felé. Az egymilliós lakosságú tartomány kormánya ezzel az olasz központi kormányzat szándékaival is szembemegy, ugyanis Giuseppe Conte kormány csak május 18-át követően gondolkodott regionális lazításokban.

Arno Kompatscher kormányzó a „második fázis” néven emlegetett nyitást „dél-tiroli különútnak” nevezte, magyarázatával odaszúrva az olasz kormánynak is: „Róma nem hall bennünket” – idézte őt a tekintélyes német napilap, a Süddeutsche Zeitung tudósítója. A nyitást egyébként a pénteken a tartományi parlament által elfogadott törvény teszi lehetővé, amelyről a képviselők éjszakába nyúlóan vitatkoztak, majd éjjel fél egy után szavaztak. A törvényt nagy többséggel fogadták el (28 képviselő szavazott mellette, hat tartózkodott, és egy képviselő volt ellene).

A törvény lehetővé teszi, hogy Dél-Tirolban a teljes gazdasági és társadalmi élet újrainduljon. A mai, szombati napon a kiskereskedelmi üzletek nyithattak meg, de hétfőn az ipari üzemekbe, gyárakba és kereskedelmi egységekbe is visszatérhetnek a dolgozók. Az üzletek egyelőre 22 óráig tarthatnak nyitva, vasárnaponként és ünnepnapokon viszont továbbra is zárva kell tartaniuk. A lap azt írja, az egységek többsége készen áll a nyitásra, mert az Arno Kompatscher által vezetett – a dél-tiroli néppárt és az Északi Liga pártjaiból álló – kormány gyors nyitásról szóló terve nem volt titok.

Hétfőn nyithatnak a bárok, éttermek, múzeumok, fodrászatok és más szépségszalonok is. Persze a lakosoknak be kell tartaniuk a megelőző védőintézkedéseket: a tartományi kormány megköveteli az emberek között a kétméteres távolságot, illetve közösségben az arcmaszk kötelező használatát is előírta. Tömegrendezvényeket viszont továbbra sem lehet tartani. Május 18-án pedig már az óvodákba és iskolákba is visszatérhet az élet, de ennek szabályairól még később döntenek.

Úgy tűnik a dél-tiroliak már a nyári turistaszezonra is készülnek – mentve legalább a menthetőt. Május 25-én ugyanis a hotelek és sífelvonók is megnyithatnak, még úgy is, hogy Olaszország dél-tiroli határai is zárva vannak egyelőre a turisták előtt.

Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban | Magyar Hang

A Süddeutsche Zeitung cikke felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyitást lehetővé tevő törvény csak olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek ügyében a tartomány autonóm jogokat élvez. Ezért a középiskolákra, egyetemekre és sporteseményekre vonatkozó korlátozásokat nem oldották fel. A lap szerint Dél-Tirol különutas törvénye egyúttal illeszkedik a Bolzanó és Róma között történelmi okokból is vitákkal terhelt viszonyrendszerbe is. Egyúttal a dél-tiroli lépések dominóeffektust is beindíthatnak, mivel más régiók – összesen öt autonóm régiója van Olaszországnak – is habozónak és túl biztonságinak tartják Giuseppe Conte kormányának lazításpolitikáját. A kormány tervei szerint ugyanis az éttermek leghamarabb júniusban nyithatnának meg.

A stol.it dél-tiroli hírportál szerint az elmúlt 24 órában 950 mintát vizsgáltak az ottani hatóságok, és kilenc pozitív tesztet találtak. Összesen eddig 2567 koronavírus-fertőzöttet találtak a régióban (1804 gyógyultat tartanak nyilván a hatóságok). Dél-Tirol kórházaiban összesen 173 személy vesztette életét a járvány következtében, a régió idősotthonaiból pedig további 117 olyan elhunytat jelentettek, akik a koronavírus-megbetegedésbe haltak bele.