Két hónapja nem volt ilyen alacsony az új esetek száma Olaszországban

Két hónapja nem volt ilyen alacsony az új esetek száma Olaszországban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint két hónapja nem volt ilyen alacsony az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos esetek száma Olaszországban a polgári védelem hétfő esti adatai szerint, a korábbiakhoz képest a halottak száma is csupán "enyhén", 179-cel emelkedett. A kormány döntése a következő órákban várható az óvintézkedések oldásának esetleges gyorsításáról. Közben óvatosak és kivárnak a párizsiak a koronavírus-járvány miatt nyolc hét után véget ért általános karantén feloldása után: hétfőn az utcák még csendesek maradtak.

A járvány halálos áldozatainak száma a tájékoztatás szerint így elérte a 30 739-t. Az emelkedés mértéke valamivel magasabb volt az egy nappal korábbi 165-nél. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor mindössze 744 új fertőzöttet jelentettek.

Az aktív fertőzöttek száma 836-tal mérséklődött az egy napja mért több mint 1500-as csökkenés után, s ekképpen már "csak" 82 488. Közülük 13 539 embert kórházban kezelnek, az intenzív osztályokon pedig már ezer alá süllyedt a Covid-19-betegek száma.

A gyógyultak száma túllépte a 106 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 219 814-t Olaszországban.

A járvány gócpontjának számító Lombardiában 68 volt a halottak száma az egy nappal ezelőtti 62 után. Az új fertőzöttek száma pedig 364-re emelkedett a korábbi 282 után. A tartományban a halottak száma túllépte a 15 ezret, a szűrt fertőzötteké pedig a 81 ezret. A venetói Verona városában hetven nap óta először fordult elő, hogy egyetlen új fertőzöttet sem jelentettek.

A római kormány hétfő este egyeztet a tartományi elnökökkel a kereskedelemnek és a vendéglátásnak az eredetileg tervezettnél esetleg korábbi újraindításáról. A tartományok egy része kész korábban megnyitni az üzleteket, fodrászatokat, éttermeket és strandokat, miközben a kormány országos szabályozást szorgalmaz. Róma mindenképpen meg akarja várni az óvintézkedések május 4-től indított oldását követő járványadatokat, mielőtt tovább enyhítené a korlátozásokat. Az eredeti ütemezés szerint az olaszok május 18-tól már engedély nélkül közlekedhetnek, elhagyhatják városaikat és más tartományba is utazhatnak. Május 18-től megnyitnak a múzeumok és a templomok is.

Közben óvatosak és kivárnak a párizsiak a koronavírus-járvány miatt nyolc hét után véget ért általános karantén feloldása után: hétfőn az utcák még csendesek maradtak, kevesen merészkedtek ki, a boltok mindegyike sem nyitott meg. A francia fővárosban egyszerre volt érezhető a fellélegzés a 55 napi bezártság után és a félelem az ismeretlentől.

A szeles, szürke, fagyos reggelen még csak néhány, szájmaszkot viselő munkába indulót lehetett látni az üres párizsi utcákon, a délutáni napos időben azonban már megjelentek családok, sétáló nyugdíjasok és csapatba verődő fiatalok is az utcákon és a Szajna-parton, a fodrászszalonok előtt pedig elsősorban férfiak várakoztak türelmesen.

Március 17. óta hétfőn hagyhatták el először otthonaikat a franciák igazolás nélkül, de Párizsban még nem sok minden változott az előző hetekhez képest: a híres Champs-Elysées sugárúton vagy az Eiffel-torony környékén csendes volt minden, nem sok embert lehetett látni, a luxusmárkák üzleteiben hiába fertőtlenítettek mindent a maszkot viselő eladók, a vásárlók még nem özönlötték el a boltokat.

„Turistanegyedben vagyunk, de jelenleg nincs erre egyetlen turista sem" - mondta egyikük a francia hírügynökségnek.

A karanténból való kiszabadulás örömének nyoma sem volt hétfőn Párizsban, a felmérések szerint az emberek félnek attól, hogy a járvány második hulláma még a nyár előtt elérheti Franciaországot, ahol március 11. óta több mint 26 ezren vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és még mindig több mint 20 ezren fekszenek kórházban, közülük 2 ezren lélegeztetőgépre is szorulnak.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a BFM hírtévében hétfőn megerősítette, hogy amennyiben a kijárási korlátozások feloldásával a vírus új erőre kap, a kormány ismét elrendelhet differenciáltan, különböző területeken karaténintézkedéseket, ahogy azt a járvány kezdetén az első gócpontokban megtette.

A fertőzési ráta jelenleg 0,5, míg a kijárási korlátozások március 17-i meghirdetése előtt minden fertőzött legalább három másik embernek átadta a Covid-19 betegséget.

A főváros a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb, úgynevezett vörös zónába tartozó négy régió egyike, ahol június 2-ig még zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg a héten az iskolába járást, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatásban kell folytatniuk a tanulást.

A tömegközlekedési járművekre csak maszkot viselve és munkáltatói igazolással lehet a csúcsforgalmi időkben felszállni a biztonságos távolságtartás biztosítása érdekében, de hétfőn még bőven voltak üres ülőhelyek a metrókon. A gépkocsiforgalom viszont újraindult, az első dugók délutánra már kialakultak.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.