Dél-Korea legyőzte a járványt, a vírus azonban érzékeny ponton támadott újra, és egyelőre nyerésre áll

Dél-Korea legyőzte a járványt, a vírus azonban érzékeny ponton támadott újra, és egyelőre nyerésre áll

Egymástól biztonságos távolságra ülve várják emberek, hogy elvégezzék rajtuk a koronavírustesztet egy ideiglenes állomáson Szöulban 2020. május 12.én (Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamar Dél-Korea lett a koronavírus-járvány bezzegországa, mert ugyan a vírus gyorsan elterjedt az ázsiai országban, a hatóságok agresszív fellépésének köszönhetően sikerült megfékezni a fertőzést. A rendkívül kiterjedt kontaktkutatással és tömeges teszteléssel 1 alá szorították a vírus reprodukciós rátáját, és május elején már voltak olyan napok, amikor csak a külföldről hazaérkezettek körében regisztráltak új fertőzést. A sikeres védekezésnek köszönhetően bejelentették, hogy a hónap közepén újra megnyílnak az iskolák. Nem sokkal később azonban kénytelenek voltak elhalasztani a lazítás újabb lépését, május 9-én ugyanis kiderült, a vírus újult erővel támad, ráadásul a koreai társadalom egy érzékeny pontján, jelentősen megnehezítve a kórokozó elleni védekezést.

Pak Vonszun szöuli polgármester múlt szombaton jelentette be, hogy bezárják a fővárosban működő összes bárt, mert egy fiatal férfi május elsejéről másodikára virradó éjszaka több bárba is ellátogatott, és az első jelentések szerint több tucat embert fertőzhetett meg. A bárok nyilvántartása szerint 1946 vendég látogatta összesen a kérdéses szórakozóhelyeket, s közülük egy nap alatt 647-et már azonosítottak is. A kontaktkutatás azonban ez esetben nem bizonyul könnyű feladatnak. A sokszínű éjszakai életéről híres Itevon városrészben lévő bárok, amelyeket a férfi felkeresett, elsősorban a meleg közösség által látogatott szórakozóhelyek. A konzervatív és patriarchális dél-koreai társadalomban pedig a homoszexualitással szembeni attitűd többnyire a tabutól a megbélyegzésig terjed, a potenciális fertőzöttek így nem mernek jelentkezni a hatóságoknál, ami rendkívüli módon megnehezíti az esetleges betegek felkutatását, és félő, hogy mindez elindíthatja a járvány második hullámát.

Miután egy helyi újság kiderítette, hogy pontosan merre járt a férfi, akihez a fertőzéseket kötik, az interneten máris „vadászatba” kezdtek a kommentelők, sokan közülük pénzt is felajánlottak azoknak, akik segítenek beazonosítani a bárok vendégeit. A homofób reakciók hatására így sokan, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzött férfival, inkább elrejtőztek a nyilvánosság elől. – Ha letesztelnek, a környezetem számára is egyértelművé válik, hogy meleg vagyok – fogalmazott egy férfi a The Guardiannek, majd jelezve a probléma súlyát hozzátette, hogy már az öngyilkosságon gondolkodik.

Koronavírus: Miért sikeres a dél-koreai és az új-zélandi modell? | Magyar Hang

A hatóságok egyszerre igyekeznek megelőzni a személyes tragédiákat, és a járvány újbóli elszabadulását, így teljes anonimitást ígérnek azoknak, akik jelentkeznek tesztelésre. Pak Vonszun főpolgármester ugyanakkor hozzátette, akik nem hajlandók együttműködni, 2 millió won (530 ezer forint) büntetésre számíthatnak, és a tartózkodási helyük felderítését követően a rendőrség megy értük.

Szerdára azonban kiderült, hogy a fertőzés lényegesen kiterjedtebb, és nem köthető az elsőként bejelentett férfihez. A Korean Herald cikke szerint eddig összesen 119 új fertőzöttet regisztráltak, akiket a szórakozónegyedhez kapcsolnak a szakértők, közülük 76-an megfordultak a bárokban, 43-an pedig tőlük kapták el a vírust. Az esetek pedig a kutatók szerint arra mutatnak, hogy a vírus jóval hamarabb, már április 24-től kezdve felbukkant az Itevon-negyedben.

Csung Szjekjun dél-koreai miniszterelnök korábban arról beszélt, egy hét alatt minden potenciális fertőzöttet meg akarnak találni, hogy elejét vegyék a járvány második hullámának. – Újra kérem azokat, akik ott jártak, hogy jelentkezzenek maguktól, nincs időnk tovább várni – fogalmazott a kormányfő. Kim Kanglip, az egészségügyi miniszterhelyettes hozzátette, az együttműködés megtagadásával az egész társadalmat veszélyeztetik, hiszen a járvány második és harmadik hullámát indíthatják el.

A mobiltelefonok cellainformáció alapján összesen közel 11 ezer ember fordulhatott meg azokon a szórakozóhelyeken, ahol a tünetmentesen fertőző betegek is. A fent említett aggodalmak ellenére keddig csaknem 7 ezer ember jelentkezett, és szerdán a hatóságok a további fertőzések megelőzése érdekében 15 ezer laborvizsgálatot végeztek, a legtöbbet egy nap alatt március 31. óta, összesen pedig már 22 ezer tesztet csináltak a szórakozónegyedbeli esetekkel összefüggésben.

Dél-Koreában sikerülhet megfékezni a járványt, a módszerüket ajánlják világszerte | Magyar Hang

A felderített kontaktok közül 1200-an külföldi állampolgárok, őket angol nyelvű SMS-ben értesítették a veszélyről, és kérték, hogy jelenjenek meg a megadott egészségügyi intézményekben. A külföldi fertőzöttek lehetősége újabb hullámokat keltett a társadalomban, 53 már azonosított személyről ugyanis kiderült, hogy nyelvtanárként dolgozik Szöul különböző iskoláiban, és hatan közülük jártak az inkriminált szórakozóhelyeken. – A szülők aggódnak országszerte, de nagyon kicsi az esélye, hogy a nyelvtanárok megfertőződtek – nyugtatta meg a kedélyeket Pak Vonszun.

Szintén a Korean Herald számolt be róla, hogy nem csupán a fertőzések gócpontja, de a vírus elterjedése is jóval szélesebb körű, mint korábban gondolták. A betegek jó része szöuli ugyan, de az ország minden részében találtak már vírushordozókat, akik már jó eséllyel tovább is adták a fertőzést. – Ahogy egyre több tesztet végzünk, úgy nő nagyobbra a járvány – fogalmazott Jung Eun-kyeong, a koreai Betegségmegelőző és -ellenőrző Központ igazgatója. – Az idő rohan, és a továbbfertőzések sokat rontanak a helyzetünkön – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, korai lenne még az Itevonhoz köthető fertőzéseket a Jézus Sincshondzsi Egyházához hasonlítani.

A szektaként számon tartott vallási közösség tagjai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a vírus februárban elszabadulhatott Dél-Koreában. A gyülekezet, amelyet 1984-ben alapított Li Mani, egy önmagát prófétának tartó lelkész, rendkívül zárkózott, így a hatóságokkal sem működött együtt megfelelően, nem adta ki tagjai névsorát, még akkor sem, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az egyház vált a járvány gócpontjává. A koreai egészségügyi hatóság akkori beszámolója szerint egy 61 éves nő volt a vírusgazda, köszönhetően annak, hogy még betegen is ellátogatott a jellemzően zsúfolt templomi szertartásokra, több tucat embert megfertőzve. Március elején az ázsiai ország 4 ezer fertőzöttjének 60 százaléka az egyház tagja volt. Li mani később bocsánatot kért, amiért információkat tartott vissza, és hátráltatta a hatóság munkáját.

Az Itevon-negyed esetei között, mint kiderült, a koreai hadsereg katonái is szerepelnek. Eddig összesen 11 katonánál mutatták ki a fertőzést, közülük kilencen a hadsereg ugyanazon szöuli irodáján dolgoznak, a másik két beteg pedig egy légi támaszponton, a fővárostól 40 km-re fekvő Jonginban. Mindkét létesítményt fertőtlenítették a hatóságok, és megkezdték a katonák kontaktjainak felkutatását, 208 ember került karanténba. A szakértők szerint egy őrmester áll az összes szöuli fertőzés mögött, ő azonban állítása szerint nem járt a szórakozóhelyek környékén. A jongini fertőzést egy kapitány adta tovább, aki a katonákra vonatkozó fizikai távolságtartás szabályait megszegve kereste fel az Itevon-negyedet május elején. A hadsereg bejelentése szerint mind az őrmester, mind a százados büntetésre számíthat miután felépültek, ahogy azok is, akik hozzájuk hasonlóan megfordultak a szórakozóhelyeken, de nem jelentkeztek tesztelésre.

A katonák számára különösen kényes lehet a téma, hiszen több emberi jogi szervezet szerint a dél-koreai hadseregben általános gyakorlattá vált a homoszexuális, vagy annak gondolt katonák megszégyenítése. Az ország 2017-es elnökválasztási kampánya során derült fény rá, hogy több mint 30 homoszexuális katona ellen indítottak eljárást „szodómia vagy más szégyenteljes viselkedés” vádjával. A hadsereg akkor hangsúlyozta, hogy megpróbálják elejét venni a szodómiának és más homoszexuális tevékenységeknek, amelyek jobboldali keresztény csoportok szerint aláássák a harckészültséget, amelyre pedig nagy szükség van az észak-koreai fenyegetés idején.

Dél-Koreában keddig összesen közel 11 ezer ember kapta el igazoltan a fertőzést, 259-en elhunytak, több mint 9600 ember azonban már felgyógyult a betegségből.