HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Egészségügyi...

„Egészségügyi diktatúra”: Ők tüntetnek Németországban a korlátozások ellen

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Németországban a szombat a veszélyhelyzeti intézkedések elleni tüntetések napja lett, újabb virágkorukat élik az összeesküvés-elméletek és az oltásellenes mozgalmak, és már párt is alakult a járványügyi intézkedéseket ellenző egyik csoportosulásból. A tüntetések ezen a hétvégén is folytatódnak: annak ellenére, hogy már Németországban is lazítottak a korlátozásokon, ismét több városban jelentettek be tiltakozásokat. 

Stuttgart, München, Frankfurt am Main és Berlin belvárosában több száz, néha több ezer fős tüntetések voltak a múlt hétvégén is, de számos kisebb városban is tartottak tüntetéseket a koronavírus-korlátozások miatt, és erre a hétvégére is több városban jelentettek be megmozdulásokat. A tüntetéseken általában nem tartják be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, és sokszor maszkot sem viselnek a tiltakozók.

A nagyobb városokban rendezett tüntetéseken általában kevesebb résztvevőt engedélyez a rendőrség, mint amennyi érdeklődő van, és az is előfordult, hogy a növekvő tömeg miatt lezárták a helyszínt. Hamburgban verekedés tört ki az tüntetők és az ellentüntetők között – utóbbiak az összeesküvés-elméletek elleni tiltakozásképp mentek utcára. Münchenben múlt hétvégén körülbelül háromezren tiltakoztak, pedig csak 80 főt jelentettek be a szervezők, akik a korlátozások lazítása után is tovább folytatnák a tiltakozásokat.

Németországban ismét ezrek tüntettek a járványügyi korlátozások ellen

Politikai szempontból sokszínű képet mutatnak a tüntetések, a jobboldali és a baloldali szélsőségek keveredhetnek az összeesküvés-elméletek híveivel, az oltásellenesekkel és olyanokkal, akiknek egyik irányzathoz sincs közük. 

HIRDETÉS

A tüntetők elsősorban a járványhelyzet miatti alapjog-korlátozások miatt vonulnak utcára, úgy is nevezik a megmozdulásokat, hogy alapjogtüntetések, de úgy is, hogy „higiéniatüntetések”, mivel a higiéniai – egészségügyi – szabályok és korlátozások ellen tiltakoznak. Megjelenik a tiltakozások során az oltásellenesség – és a tiltakozás egy, a jövőben esetleg kötelező koronavírus-oltás ellen – valamint az állampolgárok túlzott kontrollja és megfigyelése.

A témához egészen vad összeesküvés-elméletek is kapcsolódnak, amelyek virtuóz módon kapcsolják össze az oltásellenességet a techcégek iránti bizalmatlansággal, például hogy Bill Gates a koronavírus-járványt használja fel – más változatok szerint ő hozta létre –, hogy világuralomra törjön, megvásárolta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és egy kötelező oltás bevezetése után az oltóanyag értékesítésén akar nyerészkedni. Ennek az összeesküvés-elméletnek az eredője az, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagy támogatója.

Stuttgartban múlt hétvégén 5000 főt megmozgató tüntetés volt, amelyet erre a hétre is meghirdettek, szerdán azonban visszamondtak a szervezők. A stuttgarti tüntetések egyik szervezője, a fül-orr-gégész Bodo Schifmann szerint nem volt szükség a március közepén életbe léptetett korlátozó intézkedésekre ahhoz, hogy a vírust megfékezzék. Kezdetben megalapozott volt, hogy elkülönítették a betegeket, és próbálták megóvni a rizikócsoportokat, az élet leállításának viszont semmilyen ésszerű indoka nem volt szerinte. Kifogásolt egy esetleges oltási kötelezettséget, és nehezményezte, hogy nem találkozhat Mallorcán élő családjával. Volt olyan nyilatkozata, amelyben „kis megfázásként” hivatkozott a koronavírus-fertőzésre. A német közegészségügyi intézetet, a Robert Koch Intézetet összeesküvéselmélet-hívőnek nevezte, azzal vádolta őket, hogy figyelmen kívül hagyják más szakértők eltérő véleményét, a médiát azzal, hogy egyoldalúan tudósít, az ellenzéket pedig azzal, hogy nem végzi a munkáját. A járványhelyzet alatti kormányzást „egészségügyi diktatúraként” jellemezte.

Az új szervezet másik vezéralakja, Ralf Ludwig lipcsei ügyvéd a múlt hétvégi stuttgarti tüntetésen arról beszélt: az emberektől elvették a jogot, hogy a saját testükről döntsenek, és követelte, hogy újra több egyéni felelősséget vállalhassanak önmagukért, amit a Die Zeit hetilap szerint nem lehet másképp értelmezni, mint hogy „a megfertőződés jogát” követelik, bár arra nem térnek ki, hogy ezzel a magatartással másokat is megfertőzhetnek.

A párt alapító nyilatkozata szerint „a jogállam kiépítéséért” és a „totalitárius, fasiszta és diktatorikus törekvések ellen” küzdene Németországban. Bár a párt saját magát a politikai középre helyezi, egyesek már most is a jobboldali radikális AfD konkurenciáját, vagy éppen lehetséges parlamenten kívüli szövetségesét látják az Ellenállás2020 mozgalomban. Az AfD üzenetei között is megjelentek a koronavírus-járvány alatt a korlátozásellenes elemek, és voltak olyan, kisebb tüntetések, amelyeket az AfD szervezett, és számos tüntetéshez csatlakoztak a párt szimpatizánsai Németország-szerte. Volt olyan megmozdulás is, amelyet a szélsőjobboldali kispárt, a Die Rechte szervezett.

HIRDETÉS

A német állam biztonságáért felelős alkotmányvédelmi hivatal is arra figyelmeztetett, hogy a tüntetéseket a szélsőséges, különösen szélsőjobboldali mozgalmak eszközként használhatják fel, noha a tüntetők többsége jelenleg a hivatal szerint sem tartozik ezekhez a szélsőséges mozgalmakhoz.

A nagyobb tüntetések szervezői nem teszik le a voksukat a nyilvánosság előtt a szélsőségesek mellett, épp ellenkezőleg: Ludwighoz hasonlóan a müncheni tüntetés szervezője, Petra Kotthoff is azt hangsúlyozta, hogy a tüntetők többsége nem szélsőséges vagy összeesküvéselmélet-hívő, egyszerűen csak aggódnak az alapjog-korlátozások miatt, többek között olyan dolgok miatt, mint a nemrég kilátásba helyezett koronavírus-útlevél, amely a jövőben esetleg az utazás feltétele lehet, és amely szerintük egyenes út az oltási kényszer felé.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, a lap állandó szerzője. Nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. A Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója. Minden érdekli.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,634lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek