Tetőn csókolózás miatt letartóztattak egy ismert iráni extrém sportolót

Tetőn csókolózás miatt letartóztattak egy ismert iráni extrém sportolót

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vett a teheráni kiberrendőrség egy népszerű extrém sportoló atlétát. Alireza Japalagit azonban nem azért tartóztatták le, mert – az utcai akadálysport, a parkourból fakadóan – túl hajmeresztő dolgokat csinál, hanem amiért csókolóztak a barátnőjével a tetőn és az erről készült fotót meg is osztották az interneten.

A BBC videós beszámolójában maga az érintett mesélte el, hogy csengettek nála, majd bevitték kikérdezni. Női társával ugyanezt egy nappal később tették meg. A rendőrség szerint „trágár viselkedés” miatt vitték be a fiatalokat, akiknek „szokatlan cselekedete ellentétes a saríával”, az iszlám erkölcsökkel, életformával. Iránban a korábbi években is tartóztattak le „túl nyugatias” dolgokat csináló, például mindenféle arctakarás nélkül táncoló fiatal lányokat, önfeledten szórakozó csoportokat, miután az ezt megörökítő videóikat feltöltötték az internetre.

Az eset után komoly vita támadt a világhálón. Egyesek a túl szigorú iszlám törvénykezést korholták, míg mások arra mutattak rá, hogy a páros már korábban is számtalan tetőn pózoló-csókolózó fotót töltött fel a közösségi hálóra, ám csak azt követően jött a letartóztatás, hogy Japalagi kritizálta a rendőrséget. A férfi ugyanis egy posztjában kérdőre vonta a hatóságokat, miért nem sikerült még megtalálniuk az apját, aki korábban eltűnt. Az extrém sportoló apja rendőrként dolgozott a drogellenes osztályon, ám a hatóságoknak nem sikerült kideríteniük, mi történt vele.

– Megpróbáltak rám ijeszteni. De tegyenek, amit akarnak, én nem félek többé – üzente egy videóban a férfi.