HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Lehet, hogy s...

Lehet, hogy semmi értelmük a korlátozásoknak? – Egy Nobel-díjas tudós véleménye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A koronavírus-járvány miatti korlátozások több áldozatot követelhettek, mint maga a Covid-19 betegség – idézi a Daily Mail Michael Levitt, a Stanford Egyetem kémiaprofesszorának a brit helyzet kapcsán tett provokatív állítását. 

A Nobel-díjas tudós – aki ugyan nem epidemiológus, de a járvány kezdetén elég pontosan megjósolta annak alakulását – szerint a kijárási korlátozások sokkal inkább a pánikból fakadtak, mint tudományosan megalapozott tényekből. Levitt véleménye szerint Neil Ferguson professzor – aki már lemondott tanácsadói státusáról, mert megszegte a karantént – modellje, amely alapján a brit kormány elrendelt a korlátozásokat, tíz-tizenkétszeresével becsülte túl a halálesetek számát. 

A professzor szavai összecsengenek a JP Morgan elemzésével, amely szerint a korlátozások nem változtatták meg a járvány lefolyását, viszont milliók megélhetését tették lehetetlenné. A fizikusi diplomával rendelkező Marko Kolanovics, a JP Morgan stratégája szerint tévedésen alapuló tudományos publikációkra hivatkozva vezettek be elkésett és alacsony hatékonyságú korlátozásokat, amelyek csekély eredménnyel bírtak. 

Lemond a brit kormány járványügyi főtanácsadója, miután megszegte a korlátozásokat

Érvelése szerint a korlátozások kivezetése óta csökkenő fertőzési ráta arra utal, hogy a vírusnak megvan a saját dinamikája, aminek valószínűleg nincs sok köze a sok esetben nem elég hatékony lezárásokkal. Érvként hozza fel, hogy Dániában az R-arány – vagyis hogy egy fertőzött hány embernek adja át a betegséget – az iskolák és a bevásárlóközpontok nyitása után is csökken, Németországban pedig az enyhítéseket követően is többnyire egy alatt maradt a mutató értéke. 

HIRDETÉS

Lewitt professzor a The Telegraphnak nyilatkozva arról beszélt, hogy néhány életet ugyan a közúti balesetek számának csökkentésével megmenthettek a „középkori” korlátozások, extrém módon nőtt viszont a válások száma, a családon belüli erőszak, és az alkoholizmus. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik a vírus miatti veszélyhelyzet miatt nem kaptak megfelelő kezelést.

A professzor már két hónappal ezelőtt arról beszélt, hogy a legtöbb szakértő téves állításokat fogalmazott meg a koronavírus terjedéséről. Szerinte a kormánynak maszkviselésre kellene ösztönöznie a briteket, és a távolságtartás mellett más módszerekkel elősegíteni a mielőbbi munkába állást. 

Ezzel szemben Neil Ferguson modellje szerint akár félmillió brit áldozata is lehetett volna a járványnak, ha nem került volna sor a nagyfokú korlátozásokra. Azonban Levitt mellett más, a témával foglalkozó tudósok sem tudták igazolni Ferguson állításának igazát.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,939lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek