HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Trump: Az Egy...

Trump: Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) – jelentette be pénteken Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében elmondott rövid nyilatkozatában hangsúlyozta: az Egészségügyi Világszervezet nem hozta meg a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált reformokat. Hozzátette: Washington a szervezet működéséhez biztosított eddigi hozzájárulásának összegét más szervezetekhez irányítja át.

Trump egyúttal ismét bírálta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért.

Az amerikai elnök azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát a terület autonómiájára vonatkozó kínai jogsértés miatt. Közölte: Kína megsértette a Hongkongra vonatkozó brit-kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat, amelyek a többi között kötelezik Pekinget Hongkong autonómiájának tiszteletben tartására. Hangsúlyozta: „tragédia” az egész világ számára a Hongkongban bevezetendő kínai nemzetbiztonsági törvény.

HIRDETÉS

Trump bejelentette: az amerikai kormányzat felfüggeszti kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését, mert – mint mondta – lehetséges biztonsági „kockázatot” jelentenek az Egyesült Államok számára.

Pengeváltás a WHO körül: Gyanús az USA-nak Kína kétmilliárd dolláros támogatása

A WHO kapcsán kirobbant, Egyesült Államok és Kína közötti villongást elnézve az elemzők már új hidegháborúról beszélnek, melynek főszereplői Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök lehetnek.

Washington még áprilisban felfüggesztette a WHO támogatását, arra hivatkozva, hogy a szervezet elősegítette a járvánnyal kapcsolatos kínai „félretájékoztatást”. Az amerikai elnök május 18-án a WHO igazgatójának küldött több oldalas levélben magyarázta el, hogy szerinte a kínai kormányzat nem csak hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatást nyújtott, hanem az amerikai álláspont szerint a WHO vezetőségére is nyomást gyakorolt.

HIRDETÉS

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,939lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek