Befellegzett az újságírásnak? – A Microsoft robotokkal helyettesíti a zsurnalisztákat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tucat újságírót bocsátottak el az MSN nevű portáltól, miután a tulajdonos Microsoft úgy döntött, hogy mesterséges intelligenciával végezteti el a feladatukat – írja a Qubit.hu

Az MSN-ről tudni kell, hogy nem saját tartalmat kínál, hanem más újságok anyagaival dolgozik, és olyan személyre szabott hírválogatást ad, mint amilyet például a Google. A cikkeket a Microsofthoz tartozó híroldalon helyezték el, és a techcég osztozott az ebből származó hirdetési bevételeken a tartalmak eredeti közlőivel.

A milliós kattintási számot produkáló MSN hírportált és az Edge böngészőben megjelenített híreket szerkesztő újságírókkal csütörtökön közölték, nincs rájuk szükség, mert a munkájukat – a hírek kiválasztását, szerkesztését és megjelenítését – robotok is el tudják végezni. A Microsoft ezért szerződést bontott az újságírókat foglalkoztató PA Mediával (korábban Press Association). A döntés 27 újságírót érint, ők már az egy hónapos felmondási időt töltik.

„Folyton arról olvasok, hogyan veszik el a robotok a munkánkat, erre tessék, itt vagyok, a mesterséges intelligencia elvette a munkámat” – mondta az elbocsátott alkalmazottak egyike. Szerinte kockázatos szoftverrel pótolni az embereket, mert a humán szerkesztőség nagyon szigorú elvekhez tartotta magát, biztosítva, hogy a felhasználók, különösebben a fiatalabbak, ne találkozzanak erőszakos vagy egyéb okból kifogásolható tartalommal, amikor kinyitják a böngészőt.

Kézi szerkesztéssel igazították a címeket és az ajánlókat a formátumhoz, igyekeztek többféle politikai véleményt megjeleníteni, és kerülni a megbízhatatlan weboldalak cikkeit, miközben a kisebb lapok érdekesebb cikkeit is reflektorfénybe állították. 

Várható, hogy a Microsoft úttörő döntése láttán más cégek is úgy döntenek, hogy humán erőforrás helyett inkább a technológiába invesztálnak. A PA Media is finanszírozási problémákkal küzd, és már több alkalmazottját kényszerszabadságra kellett küldenie, másoknak pedig csökkentette a fizetését. A techcégek már jó ideje kísérleteznek a mesterséges intelligencia bevetésével az újságírásban, bár a mesterséges intelligencia által írt cikkek egyelőre nem árasztották el a weboldalakat.