Iránban már megjött a második hullám?

Iránban már megjött a második hullám?

Koronavírus – Irán (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem háromezer, egész pontosan 2 979 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában Iránban, és ez az elmúlt két hónap legmagasabb értéke. Az iszlám köztársaságban április elején volt ilyen sok új eset – az ország a közel-kelet legfertőzöttebb állama, eddig több mint 154 ezer esetet regisztráltak és 7878 halálos áldozata volt a megbetegedésnek.

A friss adattal az aktív esetek száma újra 25 ezer fölé ugrott, és közülük 2 578 beteg van kritikus állapotban. Az elmúlt 24 órában 81 ember halt meg koronavírussal összefüggő betegségben a perzsa államban, ahol éppen az elmúlt hétvégén könnyítettek a kijárási korlátozásokon. Több mint négyezer mecset vált látogathatóvá és kinyithattak az üzletek, valamint az irodák is.

Az ország vezetése a Guardian szerint vonakodik elismerni, hogy a könnyítéseknek köze lehet az új esetszám növekedéséhez – Hassan Rouhani elnök szerint csak bizonyos régiókban találtak új fertőzötteket. Az egészségügyi minisztériumból ennek ellenére hétfőn szigorú figyelmeztetést adtak ki, jelezve, hogy a vírus elleni csata még nem ért véget. Saeed Namaki egészségügyi miniszter szerint „a koronavírus gólt szerez a kilencvenedik percben”, ha az emberek és a hatóságok elhiszik, hogy vége a járványnak.

Címkék: Irán, koronavírus, mecset