HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A magyar korm...

A magyar kormány alig foglalkozik a korrupcióellenes ajánlásokkal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Magyarország a legrosszabbak között van a korrupcióellenes intézkedések végrehajtásában. Erre hívta fel a figyelmet az Európa Tanács ezzel a témával foglalkozó testülete, a GRECO. A korrupcióellenes államok csoportjának (GRECO) célja, hogy javítsa tagjainak a korrupció elleni küzdelem képességét azáltal, hogy ellenőrzi, megfelelnek-e a korrupcióellenes előírásoknak. Segíti az államokat a nemzeti korrupcióellenes politikák hiányosságainak azonosításában, ösztönözve a szükséges jogalkotási, intézményi és gyakorlati reformokat.

A GRECO három területen fogalmaz meg ajánlásokat a kormányok számára: a jogalkotással, a bírói és az ügyészi szervezettel kapcsolatban. Az elmúlt években Magyarország 18 ajánlást kapott, ebből ötöt teljesített, hármat részben, tízet pedig egyáltalán nem.

Utóbbi adatot figyelembe véve Magyarországnál csak Ausztria és Törökország teljesített rosszabbul. Viszont, ha csak a parlament működésére vonatkozó ajánlásokat nézzük, akkor még rosszabb a kép: az ajánlásoknak csak a 14,3 százalékának tett eleget a magyar kormány, 85,7 százalékban pedig figyelmen kívül hagyta az ajánlásokat. Ez valamennyi állam közül a legrosszabb arány.

Korrupció, kormányzati túlhatalom – itt a hivatalos brüsszeli értékelés Magyarországról

Csak összehasonlításképpen: a norvégok vagy a finnek például valamennyi javaslatot megfogadták és azokra megfelelő szabályozást hoztak. Az adatok értelmezésekor Marin Mrčela, a GRECO elnöke a következőket mondta: „Mindez nagymértékben megmagyarázza, hogy miért nagyon alacsony az emberek bizalma a politikában, és még alacsonyabb lesz, ha a politikusok nem tesznek lépéseket az összeférhetetlenségi előírások betartására.”

A GRECO munkájában egyébként összesen 50 ország vesz részt. A teljes mértékben végrehajtott ajánlásokat tekintve Magyarországnál jobb helyezést ért el például Bulgária, Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, Albánia, Románia és Észak-Macedónia is.

A jelentés Magyarországra vonatkozó részét az elmúlt három évben a magyar kormány nem engedte publikálni, ebben történt most változás, ami azonban nem jelentette azt, hogy ajánlások végrehajtása felgyorsult volna. A GRECO olyan intézkedéseket javasolt Magyarországnak, amelyek révén a jogalkotási folyamat átláthatóbb lenne és konzultációs lehetőséget biztosítana az érdekeltek részére. (Ezt rendszeresen kifogásolják az Európai Unió országjelentései is.) Azt is szorgalmazza a GRECO, hogy a parlamenti képviselők számára készítsenek magatartási kódexet a korrupciós kockázatok csökkentésére és tegyenek lépéseket az ellen, hogy az üzleti szfére befolyásolja a politikai döntéseket.

Növekszik a magyar gazdaság, de nő a korrupció is

Ez a jelentés a későbbiekben hivatkozási alap lesz akkor, amikor az egyes tagállamok belső viszonyait taglaló összefoglalók készülnek Európában. Ide értve például az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentését, amelynek várhatóan befolyása lesz az uniós kifizetés esetleges felfüggesztésére is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,944lájkolóTetszik
3,807követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Döcög a magyar-horvát rendőrségi együttműködés Borkai ügyében

A horvátok szerint még mindig tart a vizsgálat, a magyarok ugyanakkor azt állítják, hozzájuk nem érkezett megkeresés az ügyben.