Trump állítja: Nem menekítették a bunkerbe, csak megnézték az állapotát

Trump állítja: Nem menekítették a bunkerbe, csak megnézték az állapotát

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők a washingtoni Fehér Ház előtt, a Lafayette Parkban 2020. június 2-án (Fotó: MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamis hír – így kommentálta Donald Trump az amerikai AP hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülését, miszerint a biztonsági óvóhelyre kísérték a tüntetések miatt.

Az amerikai elnök a Fox rádiónak adott szerdai interjújában azt mondta, hogy nem kimenekítették őt, hanem a munkatársaival együtt megnézte a bunker állapotát. – Napközben mentem le, hogy megnézzem, mert ki tudja, mikor lehet szükség az igénybe vételére – mondta.

Arra a kérdésre, hogy kérte-e a Fehér Ház melletti Lafayette térről a tüntetők eltávolítását, amikor hétfőn meglátogatta a részben kiégett Szent János templomot, az elnök nemmel válaszolt. Hozzáfűzte azt is, hogy nem vetettek be könnygázt a protestálók ellen. Mark Esper védelmi miniszter is azt közölte nemrég, hogy a Nemzeti Gárda nem használt könnygázgránátot és gumilövedéket a Lafayette téren.

Az amerikai parkrendőrség még kedden arról adott ki közleményt, hogy lovas rendőröket vezényelt a helyszínre, füstbombák és nem-halálos gázpisztolyok, valamint paprikalövedékek használatára adott engedélyt a kövekkel dobálózó, erőszakos tüntetők megfékezésére.

A rádióinterjúban Donald Trump kifejtette: a Nemzeti Gárda és a szövetségi rendfenntartó erők mozgósítása a fővárosban, Washingtonban példa lehet más tagállamok és városok számára is, hogyan lehet az erőszakot megfékezni. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint „rendre és törvényességre van szükségünk”. Hozzáfűzte még, hogy azokat az államokat és nagyvárosokat, ahol az erőszakos tüntetések zajlanak „nem republikánusok, hanem liberális demokraták irányítják”.