HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nem árulja el...

Nem árulja el a külügy, rákérdezett-e Orbán az emberi jogok helyzetére Minszkben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A diplomáciában szokásos udvariaskodásról adott hírt az MTI Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és Európa utolsó diktátoraként számon tartott Aljakszandr Lukasenka délelőtti találkozóját ismertetve. A két politikus egyetértett abban, hogy nincs politikai érdekütközés a két ország között. Orbán Viktor ugyanakkor lehetőséget lát a politikai együttműködés szorosabbra fűzésében, illetve a gazdasági kapcsolatok fejlesztésében. 

A magyar kormányfő arról is beszélt, Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Belarusszal szembeni szankciókat.

Minszkkel szemben először 2004-ben vezetett be embargót az EU, egyrészt két ellenzéki politikus, egy üzletember és egy újságíró eltűnése miatt négy emberrel szemben. Ezt később kiegészítették a nemzetközi választási normák és a nemzetközi emberi jogok megsértése, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék mozgásterének visszaszorítása miatti korlátozásokkal. Kilenc éve, 2011-ben ehhez fegyverembargót is hozzácsaptak. Aztán 2016 februárjában a korlátozások jelentős részét megszüntették, csak a fegyverembargó és a négy személlyel szembeni korlátozások maradtak életben.

Orbán pénteken elutazik a belarusz diktátorhoz

Lukasenka szintén arról beszélt, hogy a politikai és a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok elmaradnak a lehetőségektől. A belarusz elnök hangsúlyozta, mindkét félnek mindent meg kell tennie a kétoldalú, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatok fejlesztéséért. Azt is kiemelte, Magyarország a legközelebbi partnerük az Európai Unióban.

A tervezett találkozó előtt kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Amit szerettünk volna megtudni:

Orbán Viktor miniszterelnök úr fehéroroszországi látogatása során milyen gazdasági és politikai eredményeket, megállapodásokat remél az Aljakszandr Lukasenkával folytatott tárgyalásokon elérni?

Szándékozik-e a Miniszterelnök Úr felvetni a tárgyalások során az emberi jogok súlyos megsértésének gyakorlatát Fehéroroszországban, hiszen azt az Európai Unió is nehezményezi?

HIRDETÉS

Kérdéseinkre választ egyelőre nem kaptunk.

Az általunk megkérdezett gazdasági szakértő szerint a mostani látogatás egyik célja lehetett, hogy a már korábban is ajánlott magyar építőipari kapacitást, mindenekelőtt a kormányközeli oligarchák vállalkozásait Lukasenka figyelmébe ajánlják. Itt elsősorban stadion- és hídépítésről lehet szó. Ennek azért lenne nagy jelentősége, mert ezzel a cégek komoly megbízásokkal jelenhetnének meg a nemzetközi piacon. 

Arra is lehet szándék, hogy a belarusz-lengyel határon létesült nagy logisztikai központ irányába kiépítsük a kapcsolatot, ahol a kínai áruk Németország felé belépnek az Európai Unió területére. Forrásunk megjegyezte, ez még inkább megkérdőjelezi a Budapest-Belgrád vasútvonalra költött hatalmas összeg létjogosultságát. Egyébként az északi irányba kiépítendő útvonal tekintetében nem áll rosszul hazánk, hiszen a szlovák határ felé vezető M35-ös és M4-es autópálya építése már előrehaladott állapotban van. Kérdés persze, hogy van-e egyáltalán lehetőségünk a csekély magyar gyártókapacitással az említett logisztikai központban teret nyerni. 

A mostani látogatást egyébként minden bizonnyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusi minszki látogatásán készítették elő. Akkor Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy az EU Keleti Partnerség politikájának fontos részese Belarusz. Magyarország ezért javasolja a Minszkkel szembeni uniós szankciók további lazítását.

Az Eurázsiai Gazdasági Unióban – amelynek soros elnöke éppen Fehéroroszország – található nyersanyagok fontos szerepet játszhatnak az európai gazdaság fejlődésében, a legfontosabb energiatranzit-útvonalak is Fehéroroszországon vezetnek keresztül.

HIRDETÉS

Szijjártó Péter arról is beszélt márciusban, hogy életbe lépett a két ország közötti kétoldalú beruházásvédemi megállapodás, amelynek nyomán magyar vállalatok egyre több befektetést hajtanak végre és terveznek a belarusz piacon.

A mezőgazdaságban és a gyógyszeriparban is komoly lehetőségeket látott akkor a miniszter, csakúgy, mint a gépipari együttműködésben. Példaként hozta a magyar-belarusz közös gyártásban készülő emeletes Stadler-vonatokat, illetve hogy traktorgyár felépítésére készül egy belarusz traktorgyár.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,985lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 99. – Épp szembeköpi magát a NER

Dévényi István ezúttal Lánczi Richárddal, az N1TV főszerkesztőjével és Tompos Ádámmal, a Magyar Hang riporterével beszélget.