Eldurvult a tüntetés Brüsszelben

Eldurvult a tüntetés Brüsszelben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kicsúszott a szervezők kezéből a brüsszeli „Black lives matter” tüntetés. Számos szervezet közösen jelentette be George Floyd meggyilkolása és általánosságban a rasszizmus elleni tiltakozó akciót, amelyet a hatóságok engedélyeztek is, bár felszólítottak a járvány miatti biztonsági előírások betartására. Vagyis maszkot kell viselni és be kell tartani a másfél méteres távolságot.

Ez utóbbi egyáltalán nem sikerült, többek között azért, mert a szervezők előzetesen legfeljebb ötezer ember részvételére számítottak, végül azonban tízezren jöttek el a tüntetésre, amelyet a brüsszeli igazságügyi palota elé szerveztek. A részvevők táblákat tartottak magasba, jelszavakat skandáltak, beszédeket hallgattak, de itt rendbontás még nem történt. Innen azonban a tömeg egy része tovább vonult, erre már nem volt engedélyük, de a rendőrök nem avatkoztak közbe, kísérték a tüntetőket.

A hangulat azonban egyre feszültebb lett, különösen akkor, amikor a menet II. Lipót belga király lovasszobrához ért. Lipót 1865 és 1909 között volt az ország uralkodója, nevéhez fűződik Kongó gyarmatosítása és kifosztása, valamint több millió kongói lemészárlása. Az áldozatok számát 10 millióra teszik, de vannak olyan becslések, melyek szerint akár 30 millió ember halálát is okozhatta a gyarmatosítás és a rabszolgatartás.

II. Lipót szobrára elhelyezték a kongói zászlót, többen felmásztak rá. Itt már nagy erőkkel jelent meg a rendőrség is, a tüntetők egy ideig farkasszemet néztek a rohamrendőrökkel. Érdekes jelenet volt, amikor a tiltakozók egy része letérdelt a rendőrsorfal elé, másik részük pedig kövekkel dobálta az egyenruhásokat.

Egy kisebb csoport randalírozó azonban betört néhány kirakatüveget, kukákat borogatott fel, és az utcán tüzeket gyújtottak, sőt, rendőrautókat dobáltak, rugdostak. A tüzet az időközben megérkező vízágyúval oltották el a rendőrök, aztán a pedig a vízágyút bevetették a tüntetőkkel szemben is.

A demonstrációt meghirdető egyik szervezet szóvivője elítélte a rendbontásokat. Ugyanakkor meghirdettek egy aláírásgyűjtést, amelyben azt követelik, hogy a hónap végéig (június 30-án lesz Kongó függetlenségének 60. évfordulója) valamennyi emlékművet bontsák el, amelyek II. Lipótot ábrázolják. Márpedig ebből nagyon sok van Belgiumban, mint ahogy számos utcát, közteret is elneveztek a belga királyról. Eddig több mint 57 ezer aláírás gyűlt össze.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.