Bíróság kötelezi a brazil elnököt a járványadatok közlésére

Bíróság kötelezi a brazil elnököt a járványadatok közlésére

Jair Bolsonaro (Forrás: Flickr / Família Bolsonaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brazília legfelsőbb bírósága kötelezte a dél-amerikai ország kormányát, hogy tegye közzé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összesítéseket az egészségügyi minisztérium honlapján.

Alexandre de Moraes bíró hétfőn késő este közzétett állásfoglalásában azzal indokolta döntését, hogy az államnak kötelessége tájékoztatni a közvéleményt. A brazil kormány a hétvégén távolított el a koronavírus-járványra vonatkozó több hónapnyi adatot a kormányzati honlapról. Mindezt azon az alapon tette, az adatok „nem tükrözik Brazília jelenlegi helyzetét”.

A honlap csak az előző 24 órában bekövetkezett halálozásokra, az új fertőzöttekre és a gyógyultakra vonatkozó információkat tartalmazza, az összesítések nem érhetők el rajta.

A brazil vezetés már a múlt héten 19 óráról 22 órára halasztotta a legfrissebb adatok közzétételét, így már nem jelenhettek meg aznap a legnézettebb híradókban. Egészségügyi szakértők, politikusok és jogászok is hevesen bírálták ezt a lépést.

Az elnök a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget, az arra adandó válaszokat pedig túlreagálásnak minősítette.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint Latin-Amerika legnagyobb, 210 milliós lakosú országában 707 412 azonosított fertőzöttel és több mint 37 ezer halálos áldozattal a világ második legerősebben sújtott országa.