HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Lehet, hogy m...

Lehet, hogy már augusztusban megjelent a koronavírus Vuhanban?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

Folytatódik a „valójában hol és mikor jelent meg először a koronavírus” körüli polémia, amely különösen kényes kérdés a pekingi vezetés számára, miután a világ jó része Kínát okolja a járvány kitörésért. A napokban amerikai tudósok rukkoltak elő elő egy érdekes megfigyeléssel. Szerintük a kórokozó nem tavaly decemberben, hanem már augusztusban megjelenhetett a járvány kiindulópontjának számító kínai Vuhan városában.

A Harvard Medical School, a Boston University of Public Health és a Bostoni Gyermekkórház kutatói a vuhani kórházak parkolóiról készült műholdfelvételek és a böngészők kereséseinek elemzése alapján jutottak erre közös tanulmányukban, amely még nem ment át a szokásos tudományos ellenőrzésen – írja a brit Guardian.

Kína immár nyíltan fenyegeti a kritikusait, és megkérdőjelezi, hogy a járvány valóban Vuhanból indult

A szakértők a 2018 január és 2020 április közötti időszakban vizsgálták a műholdképeket, és azt vették észre, hogy 2019 augusztusától kezdve sokkal több autó parkolt a kórházak előtt, és ez decemberben érte el a csúcspontját. Így például az egyik kórháznál 112 kocsi parkolt 2018 szeptemberében, egy évre rá pedig ennek közel duplája, 214 autó. 

A vizsgált időszakban a hat vizsgált kórház közül ötnél szeptemberben és októberben nőtt a legnagyobb mértékben a parkoló autók száma. Ez az időszak egybeesett azzal, amikor megugrott a „hasmenés” és „köhögés” szavakkal folytatott keresések száma a népszerű kínai oldalon, a Baidu-n. A kutatók elismerték, hogy nem tudták mindig ugyanazokat a napokat összehasonlítani és hogy közvetett a bizonyíték, de úgy érzik: mindez arra utal, hogy Vuhanban sokkal hamarabb kezdett terjedni az új koronavírus, mint ahogy elismerték.

Az amerikai tanulmány felvetéseire reagált Hua Chunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki sajtótájékoztatóján arról beszélt, bár nem látta a tanulmányt, de elutasítja annak eredményeit. Véleménye szerint „abszurd, rendkívül abszurd olyan felületes megfigyelések alapján következtetéseket levonni, mint a közúti forgalom”.

A járvány világszerte már több mint hétmillió embert fertőzött meg, és több mint 407 ezer áldozatot követelt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,110lájkolóTetszik
3,824követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek