Keresztülhúzta a járvány Trump számításait

Keresztülhúzta a járvány Trump számításait

Donald Trump (Fotó: Reuters/Joshua Roberts)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A politikusok többségének világszerte megdobta a népszerűségét a járvány hatékony kezelése. Nagyot futott e tekintetben Giuseppe Conte olasz kormányfő, Angela Merkel német kancellár, de Emmanuel Macron francia elnök is. A veszélyt sokáig bagatellizáló, majd a berobbant járványt is bizonytalanul kezelő, és a legnehezebb pillanatokban nárcisztikusan összevissza hadováló Donald Trump újraválasztásának esélyeit viszont egyáltalán nem növelték a válságos hónapok. Szerencséje lehet, hogy ellenfele, Joe Biden sem túl meggyőző, inkább csak Trump hibáiból él.

Mozgalmas napokat él át az Egyesült Államok. Miközben az államok jelentős része még mindig a járvánnyal küzd és csak lassan kezdődhet meg a gazdaság újraindítása, a minneapolisi rendőri túlkapás (meghalt egy férfi, mert egy rendőr intézkedés közben hosszú időn keresztül a nyakán térdelt – a szerk.) miatt elszabadultak az indulatok. A látványosan romló gazdasági helyzet miatt amúgy is ideges hangulatot tovább rontja a kirobbant erőszakhullám. Közben majd’ egy évtized után ismét amerikai űrhajón érkeztek amerikai asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra, az elnök újabb négy országot hívott meg az őszre halasztott G7-es csúcsra, és teljes erővel dübörög a Fehér Ház Kína ellenes hadjárata is.

Nem jó a helyzet, Donald Trump azonban talán nem is nagyon bánja, hogy a fekete bőrű George Floyd halála miatti tiltakozások egy időre elterelték a figyelmet a lassan már kétmillió fertőzöttel járó járványról. A zavargások közben egy pillanatra összeránthatják az elnök főképp fehér bőrű szavazótáborát, amely a faji kérdések helyett most jóval inkább az egyre nehezedő szociális helyzetre és a koronavírusra koncentrált. Trump pedig mutogathat a tiltakozókat hergelő anarchista és szélsőbalos csoportokra.

Közeledik az igazi kampány, és Trump egyáltalán nem áll jól a rajtvonalnál. Tele van a sajtó azzal, hogy a demokrata jelölt mintegy 10 százalékkal vezet. Vannak olyan közvélemény-kutatások is, amelyek szerint az elnök egy mostani választáson aligha kapna többet 35 százaléknál. De még a legóvatosabb becslések is Trump hátrányát mutatják. Az ABC egyik legutóbbi felmérése szerint például a biztos választók körében is 5 százalékos a különbség Joe Biden és Donald Trump között. Néhány kiugrástól eltekintve az elnök népszerűsége már jó ideje a 38 és 44 százalék közötti sávban mozog, és a mostani rendkívüli helyzetben sem sikerült lényegesen faragni az átlagosan 10 százalékos különbségen. Sőt! Biden lényegében meg sem szólalt, ennek ellenére – vagy éppen ezért – 8 százalékkal többen gondolják úgy, hogy jobban kezelte a járványhelyzetet, mint a hibát hibára halmozó Trump.

Négy éve ilyenkor Trump akkori demokrata ellenfele, Hillary Clinton négy százalékponttal vezetett, a színtelen-szagtalan Biden tehát e tekintetben jobban áll. S ha mindehhez hozzávesszük, hogy a járvány kirobbanása előtt majdnem mindenki biztosra vette Trump ismétlését, akkor az elnök szempontjából még ijesztőbb a jelenlegi helyzet.

Az egyértelmű, hogy az elmúlt hónapok válságának kezelésére Trump alkalmatlannak bizonyult. Közben a demokraták belső vitái csendesedtek, és egyértelművé vált Biden jelölése. Persze azért korai lenne még temetni Trumpot, hiszen az országos népszerűségi mutatók legfeljebb irányadók, ám a sajátos amerikai választási rendszerben nem döntőek. Hillary Clinton például négy éve összességében két százalékkal többet szerzett, mégis vesztett. Az már inkább aggodalomra adhat okot a republikánus körökben, hogy Trump pozíciói az említett elektori rendszer szempontjából kiemelten fontos ingaállamokban is gyengültek.

A fő kérdés most az, hogy őszig mutat-e életjeleket a gazdaság. Trump alacsonyabb népszerűségét ugyanis egészen a járványig ellensúlyozták a régen látott alacsony munkanélküliségi mutatók, a növekvő bérek és a töretlen konjunktúra. Ez a szárnyalás azonban megtört, a gazdaság recesszióba fordult, a munkanélküliség pedig már 20 millió feletti. S ha a választások előtt nem csillan meg a remény, Trump bajban lesz. Annak ellenére, hogy Biden sem mutat igazán elnöki erényeket.

Trump most láthatóan arra alapoz, hogy Kínát, valamint a WHO-t tegye felelőssé a járványért, ezzel valamelyest csökkentheti esetlenkedését. Közben igyekszik elhitetni, hogy Biden túl puha Kínával szemben. Kérdés az is, hogy mennyire zárnak össze a demokraták Biden mögött. A járvány ugyanis sok tekintetben éppen a félretolt ellenfelek, Bernie Sanders és Elizabeth Warren radikálisnak tartott nézeteit igazolta. Ráadásul kieshetnek még csontvázak is a szekrényből, mint volt már Biden zaklatási ügye vagy a Ukrainegate.

A kulcskérdés azonban mégiscsak az lesz, hogy miként alakul a gazdaság helyzete. De ha ősszel újra eléri a járvány Amerikát, még az sem kizárt, hogy a választásokat is el kell halasztani.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/23. számában jelent meg június 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/23. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.