HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Kínai fiatalo...

Kínai fiatalok ezrei harcolnak a világhálón a „Nyugat káros eszméi” ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Amikor a Diba támadásba lendül, kő kövön nem marad! Ezt hirdeti a kínai online közösség jelszava. S valóban, a magát Diba néven azonosító, erősen nacionalista beállítottságú, 33 millió tagot számláló csoport igencsak agresszív üzenetekkel és mémekkel támadja a népi Kína vélt vagy valós ellenségeit. A kínai Google, a Baidu által létrehozott platform eredetileg a futball fanokat gyűjtötte egybe, az elmúlt években azonban ezek a fiatalok a rendszer árnyékhadseregévé váltak a kíbertérben.

Posztjaik célpontjai között éppúgy ott vannak a Hongkongban az autonómiáért vagy Tajvanon a demokráciáért tüntetők, mint a koronavírus-járvány miatt Kínát támadók. Ugyanígy egy másik, idáig főképp kedvenc színészeikért és pop-idoljaikért lelkesedő közösség, a főleg fiatal lányokból álló Fangirls is új bálványt talált magának. Úgy hívják, hogy a „jóképű idősebb testvér, Kína”.

Fiatalok ezrei harcolnak a világhálón a Hszi Csin-ping által meghirdetett „kínai álomért” és a „Nyugat káros eszméi” ellen. Ők az internethez kötött, „bedrótozott” nemzedék vagy más néven az Y generáció.

Amerika összeesküvés-elmélettel támad, Kína Lego-bábukkal és fenyegetéssel reagál

Ezek a fiatalok úgy érzik, mindenáron meg kell védeniük Kína imázsát. Ez az 1990 után született „millenniumi nemzedék” büszke Kína újjászületésére, és az idősebbektől eltérően egyáltalán nem gondolkodnak el a kommunista párt abszolút hatalmán. Ők nem élték át a Tienanmen téren történteket és a kulturális forradalom terrorját sem. Ők a gazdasági növekedés gyermekei. Hiába beszélnek nekik a nélkülözésekről, a Tienanmenről, az ő agyukból ezt már kimosták. Hongkongi kortársaikat nem értik, azok az ő szemükben „romlott gyerekek”, akiket a nemzetbiztonsági törvénnyel jó útra kell téríteni. Így aztán nincsenek is fenntartásaik.

A hatalomhoz közel álló China Youth Daily napilap felmérése szerint a 18 és 35 év közöttiek 97 százaléka büszke arra, hogy kínai, 95 százalékuk pedig meg is védi a hazáját. A Le Figaro tudósítója a pekingi kampuszokon is a „millenniumi nemzedék” őszinte patriotizmusával szembesült. Mint az újságíró megjegyzi, ez a fiatal „hadsereg” komoly segítségére van a gazdasági válsággal és nemzetközi nyomással szembesülő rendszernek.

Az Y generáció patriotizmusa mutatja a rendszer alkalmazkodó képességét is. A szovjet blokk szétesésétől kezdve a Kínai Kommunista Párt tudatosan alapozott a növekvő jólétre és táplálta a fiatalokba a hazafias érzelmeket. A kommunizmus helyét a rendszer legitimációjában Tienanmen után így fokozatosan a Nyugat-ellenes felhangokkal kísért nacionalizmus vette át.

Bagoly mondja verébnek? Az amerikai emberi jogok helyzetét kritizálja egy kínai szervezet

E türelmes nevelés gyümölcseit most a „kínai álmot” meghirdető Hszi Csin-ping elnök arathatja le, amikor rámutat az Amerikában uralkodó káoszra. A Minneapolisban történtek vagy a Covid-19 amerikai kezelése csak megerősítik ezekben a fiatalokban a Nyugat hanyatlását, Trump kirohanásait vagy az emberjogi kritikákat pedig a Kína megalázására irányuló újabb imperialista kísérletekként értékelik. Ez a generáció úgy látja, nincs más választása, mint felvenni az Amerika által Kína elé dobott kesztyűt és ellenállni a nyomásnak, hogy a Közép Birodalma ismét visszakerüljön a világban az őt megillető helyre.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,944lájkolóTetszik
3,807követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Döcög a magyar-horvát rendőrségi együttműködés Borkai ügyében

A horvátok szerint még mindig tart a vizsgálat, a magyarok ugyanakkor azt állítják, hozzájuk nem érkezett megkeresés az ügyben.