Nincs tömeg a horvát tengerparton, a szokásos vendégszám ötöde nyaralt ezen a hétvégén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 115 ezer turista töltötte pihenéssel a hétvégét Horvátországban, ez mindössze húsz százaléka az egy évvel ezelőtti turistaszámnak – írja az osztrák Die Presse című lap az osztrák hírügynökség (APA) jelentése alapján. A legtöbben Isztriában, a Tengermellék-Hegyvidék megyében (Opatija és Rijeka környéke, továbbá Krk, Cres és Rab szigete), illetve Zadar környékén pihentek.

A turisták 45 százaléka belföldi vendég volt az adriai tengerparton, de azért éledezik a külföldi turizmus is. A vendégek 34 százaléka a szomszédos Szlovéniából, 15 százalékuk Németországból, 12 százalékuk pedig Ausztriából érkezett az országba. A horvát turisztikai miniszter szerint emelkedik a nyári foglalások száma, a lemondások számának emelkedése viszont megállt.

A Magyarországról Horvátországba irányuló turizmust érintő hír, hogy június 11-től, azaz péntektől immár hatósági házi karantén nélkül utazhatnak be Horvátországból Magyarországra személyforgalomban a magyarok. Ezt a csütörtökön jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az enyhítő intézkedések eredményeként Csehországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából és Szlovéniából is házi karantén nélkül lehet Magyarországba utazni.