HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Belga rendőrö...

Belga rendőrök inzultáltak egy színesbőrű EP-képviselőt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egy perces néma felállással kezdődött az Európai Parlament plenáris ülése Brüsszelben, a képviselők George Floydra, az amerikai rendőr által meggyilkolt színesbőrű férfira emlékeztek.

Az EP nevében David Sassoli elnök részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, majd szót kért Pierrette Herzberger-Fofana, német zöldpárti képviselő, aki szintén afrikai felmenőkkel rendelkezik. A politikus elmondta, hogy előző este belga rendőrök rasszista alapú támadást intéztek ellene. Herzbegger-Fofana vonattal érkezett az egyik brüsszeli pályaudvarra és azt vette észre, hogy egy csapat rendőr színesbőrű férfiakkal szemben intézkedik. Videót akart készíteni az esetről, a rendőrök azonban elvették a táskáját, a telefonját és falhoz lökték. Hiába mondta, hogy EP-képviselő, nem hitték el neki, végül dokumentumokkal igazolta magát, elengedték, majd az egész éjszakát az Európai Parlament épületében töltötte, csak reggel hatkor mert kimenni. A képviselők felállva tapsolták meg a könnyeit törölgető politikust, akit az EP elnöke támogatásáról biztosított és közölte, hogy magyarázatot fog követelni a belga rendőrségtől.

A folyóban végezte a rabszolga-kereskedő, sorra dőlnek a szobrok a George Floyd-tüntetéseken

A folytatást is ez a téma uralta, a képviselők a rasszizmusról rendeztek vitát, amelynek színvonala nem sokban haladta meg az internetes fórumokon napi szinten lezajló diskurzusok hangnemét. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az unióban nincs helye a rasszizmusnak és a diszkriminációnak, ugyanakkor ez egy létező dolog az élet számos területén. Hozzátette: vannak pártok, amelyek támogatják a xenofóbiát és választásokat is nyernek ezzel. Az olasz Susanna Ceccardi, az EU-szkeptikus Identitás és Demokrácia csoport tagja szerint ha ledöntjük a szobrokat, attól nem fog megszűnni a rasszizmus, úgy véli, meg kell küzdeni a butasággal, amely el akarja tüntetni a történelmet. A holland liberális Samira Rafaela nem értett egyet vele, a szintén afrikai felmenőkkel rendelkező politikus úgy gondolja, ha ősei feltámadnának, akkor meglátnák a mai rasszizmust. De – mint mondta – a fiatalok hangosak, erősek és áttörést fognak elérni, mert a fekete ember élete is számít.

A bolgár Angel Dhzambazki szerint ha valaki másnak a halálából politikai tőkét akar kovácsolni, az álszentség, ami a kommunistákra és a rasszistákra jellemző. Kifejtette, hogy büszke az őseire, akik fegyverrel harcoltak a törökök ellen, nem pedig boltokat raboltak ki. A magyar származású, holland baloldali Kati Piri arról beszélt, hogy fel kell vállalni a sötét múltat, amit a gyarmatosítás és a fekete bőrű emberek diszkriminációja jelentett. A belga jobboldali Tom Vandendriessche szerint pedig nincs gond a rendőri erőszakkal, és „nem fogunk bocsánatot kérni azért, amik vagyunk”.

Az Európai Parlament még ezen a parlamenti ülésen szavaz egy rasszizmus elleni állásfoglalásról.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,544lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek