HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Áttörő győzel...

Áttörő győzelemmel újrázhatott Orbán fő szövetségese

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Különös választásnak lehetettünk ma tanúi Szerbiában: habár a törvények szerint ezen a napon tilos tüntetni az országban, Belgrád több pontján is tartottak kisebb demonstrációkat. A Köztársaság téren például maga a Köztársaság Párt tüntetett, a szerb parlament, vagyis a szkupstina előtt pedig civilek gyűltek össze az ország több pontjáról, hogy jelezzék, nem tartják legitimnek a választásokat. Mégis, a helyenként nagyobb létszámmal megjelenő rendőrség nem oszlatta fel ezeket a tüntetéseket, amiben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy legfeljebb pár százan vehetettek részt ezeken az összejöveteleken.

Ám a mostani választások más szempontból is furcsára sikeredtek. Mint ismert, Szerbiában az ellenzék egy része bojkottálja a választásokat, mert szerintük jelenleg nem adottak a feltételek egy tisztességes választás lebonyolításához. Habár Szerbiában továbbra is él a kampánycsend intézménye, ez a közösségi hálókra nem vonatkozik, így a bojkottpárti ellenzékiek ezeken a felületeken igyekeztek a legutolsó percig lebeszélni a szavazókat a voksolásról.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Mindennek ellenére úgy látszik, a mai választás nem csak hogy érvényes lett, hanem Orbán Viktor fő szövetségesének, Aleksandar Vucicnak a pártja történelmi győzelmet aratott.

Ugyanis a szavazatok 91,1 százalékos feldolgozottságánál a Szerb Haladó Párt (SNS) a kétharmados eredmény közelében, 62,6 százalékon áll, nyomukban a koalíciós partnerük, a szocialisták a szavazatok 10,9 százalékával büszkélkedhetnek.

A jelenlegi adatok szerint az ellenzék soraiból egyedül a Szerb Patrióta Szövetségnek sikerült bekerülnie a parlamentbe 4,2 százalékkal, köszönhetően annak, hogy a parlamenti többség nemrég 3 százalékosra csökkentette a bejutási küszöböt. Habár a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) a mostani adatok szerint csak 2,3 százalékot szerzett, ez nem jelenti azt, hogy a parlamenten kívül maradnának, ugyanis a nemzetiségi pártokra más szabályok vonatkoznak Szerbiában. Sőt, a mostani helyzetben úgy néz ki, hogy az ellenzéki pártok kudarca miatt a VMSZ-nek akár 7 képviselője is lehet a köztársasági parlamentben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,985lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 99. – Épp szembeköpi magát a NER

Dévényi István ezúttal Lánczi Richárddal, az N1TV főszerkesztőjével és Tompos Ádámmal, a Magyar Hang riporterével beszélget.