Több mint 10 milliárd dollárt fizet a Bayer a Monsanto gyomirtója miatt

Több mint 10 milliárd dollárt fizet a Bayer a Monsanto gyomirtója miatt

Tiltakozás a Monsanto ellen (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 10 milliárd dolláros egyezséget kötött a német Bayer vállalat azokkal az amerikai állampolgárokkal, akik beperelték, arra hivatkozva, hogy a cég Roundup nevű gyomirtója rákot okozott – adja hírül a CNN. A hatalmas összegből 1,25 milliárd dollárt szánnak a jövőbeli esetekre, a többit a már folyó ügyekben fizetik ki. A Bayer azt is közölte, hogy az egyezségekben nincs szó a felelősség elismeréséről. A cég egyébként folytatja a gyomirtó árusítását, mivel szerinte biztonságos, ha megfelelően használják. 

A Bayer még 2018-ban mintegy 63 milliárd dollárért vásárolta fel a gyomirtóiról és génmódosított vetőmagjairól elhíresült Monsanto vállalatot. Összesen egyébként mintegy 125 ezer esetről van szó, hírek szerint most mintegy 95 ezer olyan amerikai polgárral egyezett meg, akik kártérítést követeltek a Roundup nevű gyomirtó rákkeltő hatása miatt.

A Monsanto által 1974 óta gyártott gyomirtóról (pontosabban annak fő összetevőjéről, a glifozátról) régóta folyik a vita, hogy rákkeltő vagy sem, a különféle testületek különféle eredményekkel záruló kutatásokat folytattak az ügyben. Így például az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynökségének 2015-ös tanulmánya a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a glifozátot, míg az amerikai Környezetvédelmi Hivatal azon az állásponton van, hogy nincs bizonyíték a hatóanyag rákkeltő mivoltára. 

Az Európai Unió 2017 novemberében további öt évre megújította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét, és a magyar kormány is az engedély meghosszabbítását szorgalmazta.