Az enyhítés miatt több országban küszöbön a második hullám, és ez Magyarországot is érintheti

Az enyhítés miatt több országban küszöbön a második hullám, és ez Magyarországot is érintheti

Koronavírus – Horvátország (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben minden korábbinál nagyobb mértékben emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma világszerte, több ország már a normális élethez való visszatérésen dolgozik. Az enyhítésnek és a nyitásnak azonban komoly kockázata van, ahogy ezt az új megbetegedések száma is jelzi, hiszen több olyan helyen is járványgócok alakultak ki, ahol az elmúlt hetekben sikerrel szorították vissza a kórokozót. Portugália és Németország egyes részein ismét visszatérnek a karanténhoz. Ukrajnában továbbra is tombol a járvány, de immár a Balkánon is újra egyre súlyosabb a helyzet, ami a határok megnyitása miatt Magyarországra is hatással lehet.

Ismét kijárási korlátozások lépnek életbe a portugál fővárosban és környékén, miután újra megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma – jelentette be csütörtökön António Costa miniszterelnök. Lisszabonban és térségében összesen 19 városrészben, illetve településen július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába járnak, illetve bevásárolnak vagy orvoshoz mennek. Tilos lesz öt főnél több embernek gyülekeznie. Az ország többi részén kötelező a maszkviselés, 20 főben maximalizálják a rendezvényeket, és betiltják a közterületen történő alkoholfogyasztást.

Az Ibériai-félsziget nyugati felén fekvő országban – amelyet sokáig dicsértek a járvány kezelése miatt – a hivatalos adatok szerint eddig több mint 40 ezren kapták el a betegséget, és 1549 ember hunyt el.

A szigorítások ellenére továbbra sem vetették el az ötletet, hogy légi folyosót nyitnak az Egyesült Királyság és Portugália között, így a brit turisták eljuthatnak a népszerű üdülőhelyekre, és hazatérve nem kellene kéthetes karanténba vonulniuk. A nyitásról jövő hétfőn határozhat a kormány. A portugál turisztikai ügynökség reményei szerint a „józan ész érvényesül” majd Boris Johnson brit miniszterelnök döntésében.

Bár a hatóság csütörtöki közlése szerint javult a helyzet a vírus németországi gócpontjában, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban, mégis visszahozták a járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat. Minderre azért volt szükség, mert a régió egyik legnagyobb cége, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében rövid idő alatt nagyon sokan fertőződtek meg. A 7000 dolgozóból 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírus. Az üzemet leállították, a dolgozókat és a velük együtt élőket kéthetes karanténra kötelezték. A lezárást több száz rendőr igyekszik fenntartani, munkájukat tolmácsok is segítik, hiszen a cég munkavállalóinak jelentős része külföldi, az állomány fele román állampolgár.

A gyárból indult fertőzés ugyanakkor a lakosságot még nem érte el, a tömeges tesztelésen eddig elvégzett 2000 koronavírus-szűrés leletei közül csupán egy lett pozitív. A szűrést tovább folytatják, a teljes járványhelyzeti kép a hét végére bontakozik ki.

Németországban a múlt héten ismét jelentősen 1 fölé emelkedett a vírus úgynevezett reprodukciós rátája, amely azt jelzi, hogy egy megfertőződött ember hány embernek tudja továbbadni a betegséget. Az 1,79-es érték a járvány újabb elszabadulását is feltételezheti.

Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a kormány megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat – közölte még június elején a külgazdasági és külügyminiszter. Ennek értelmében tehát bárki szabadon beutazhat Németországból anélkül, hogy karanténba kellene vonulnia.

Hétfőtől ugyancsak megnyílnak a határátkelőhelyek Ukrajna és Magyarország között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint mind az öt közúti átkelőhely megnyílik a jelenlegi utazási szabályok fenntartása mellett. Ez azért is különösen izgalmas hír, mert keleti szomszédunknál tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, péntekre újabb rekord dőlt meg, egy nap alatt 1109 új beteget regisztráltak.

A fertőzöttek napi növekménye a járvány kitörése óta most először haladta meg az ezret. A közzétett adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma 41 117-re nőtt, az elhunytaké – 19 újabb halálos áldozattal – elérte az 1086-ot, miközben eddig 18 299-en gyógyultak meg, közülük 541-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 21 732. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján, pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzöttek gyors növekedése már veszélyezteti a kórházak fogadóképességét.

Több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Horvátországban is. Andrej Plenkovic kormányfő csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet. Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza. A Balkánon újra egyre súlyosabb a helyzet, meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából Horvátországba érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

Június 10-én megnyílt a horvát-magyar határ, így már senkinek sem kell karanténba vonulnia, ha egyik országból a másikba utazik. Szijjártó Péter ez esetben is a sikeres járvány elleni védekezéssel indokolta a döntést.

A külügyminiszter mindeközben a ciprusi kollégájával pénteken közösen tartott nicosiai sajtótájékoztató hangsúlyozta, a koronavírus-járvány nyomán újabb migrációs hullámok indulhatnak meg Európa irányába, ezt meg kell előzni, az illegális bevándorlás ugyanis a biztonsági mellett most súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokat is jelent.

A The Guardian arról írt, hogy számos országban romlik a járványhelyzet. Portugália, Ukrajna és Németország mellett Svájc, az Egyesült Államok, Banglades és Franciaország új fertőzöttjeinek száma is aggodalomra adhat okot. A legsúlyosabb helyzetben most a közép- és dél-amerikai országok vannak, Bolíviában nyolcvan, Argentínában hatvanöt, Chilében és a Dominikai Köztársaságban negyven százalékos emelkedést regisztráltak az elmúlt héthez képest, és Brazíliában sem sikerült visszaszorítani a kórokozót. Máshol ugyanakkor az enyhítések ellenére is lassul a járvány, így Hollandiában, Spanyolországban, Szingapúrban, és Olaszországban is jelentősen visszaesett a megbetegedések száma. De Nagy-Britannia, Oroszország és Írország is fellélegezhet egy kissé.

Világszerte 9 588 717 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 488 842, a gyógyultaké pedig 4 822 067 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.