Késeléses támadás Glasgow-ban, egy menedékkérőket elszállásoló hotelben

Késeléses támadás Glasgow-ban, egy menedékkérőket elszállásoló hotelben

Glasgow, 2020. június 26. Jamie O'Neill által közreadott kép rendőrökről és mentősökről a glasgow-i késelés helyszínén 2020. június 26-án. A támadással gyanúsított férfit a rendőrök a helyszínen agyonlőtték. MTI/AP/Jamie O'Neill

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hírek szerint három ember meghalt, amikor egy ismeretlen késsel támadt rájuk Glasgow belvárosában, egy szállodában, az elkövetőt lelőtték – írja a BBC.

A szemtanúk beszámolói szerint a Park Inn hotel recepciójánál történt a támadás. Egy szemtanú egy „afrikai származású” férfit látott a földön feküdni, az oldalán egy erősen vérző sebbel, míg másikuk szerint a recepciós is súlyosan megsérült. Egy harmadik szemtanú – a szálloda egyik vendége – két sérültet látott, miután a hangos segélykiáltásokra a recepcióhoz sietett.

Steve Johnson főparancsnok-helyettes közölte, hogy a rendőrség ellenőrzése alá vonta a helyzetet és a lakosságot ebből az incidensből adódóan további veszély nem fenyegeti. Hozzátette, hogy a rendőrség az agyonlőtt gyanúsítotton túl mást nem keres az incidenssel kapcsolatban.

Johnson közölte, hogy a helyszínre fegyveres rendőri egységek vonultak ki, és az incidensben megsérült rendőr is ezeknek az alakulatoknak a tagja volt. A skóciai rendőrség főparancsnok-helyettesének tájékoztatása szerint a rendőrrel együtt hat sérültet szállítottak kórházba. Steve Johnson hozzátette: a sérült rendőr állapota válságos, de stabil.

A rendőrség péntek estig nem erősítette meg a halálos áldozatokról szóló híreket.

A Guardian emlékeztet rá, hogy a Park Inn volt az egyik olyan hotel, amelyben a menedékkérőket szállásolták el a koronavírus-járvány alatt. Nagy-Britanniában a szállodák zárva tartanak a koronavírus-járvány miatt, vagyis a Glasgow belvárosában lévő Park Inn hotelben sem tartózkodhattak fizetővendégek a pénteki késelés idején.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Priti Patel belügyminiszter is reagált az eseményekre. Előbbi azt írta, hogy mélyen elkeserítette ez a szörnyű incidens, és együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, a miniszter pedig mindenki arra kért, hogy kövessék a rendőrség utasításait, és kerüljék el a környéket. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szintén részvétét fejezte ki, és együttműködésre szólította fel az embereket.

Frissítés: péntek esti tájékoztatásában Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és a rendőrség egybehangzóan azt közölte, hogy nem terrorcselekmény történt. A skót kormányfő hozzátette ugyanakkor, hogy vannak még tisztázásra váró részletek.

A The Guardian szerint a hatóságok az első jelentések alapján még lehetségesnek tartották, hogy terrortámadás történt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.