HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Oroszország t...

Oroszország tagadja, hogy tőlük jönne a Baltikumban és Skandináviában mért enyhe radioaktív sugárzás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezetével (CTBTO) kapcsolatban álló mérőállomások még múlt héten jelezték, hogy nukleáris hasadásból származó radioaktív sugárzást mértek a Baltikumban és Skandinávia déli részén. A szivárgás forrását keresve kiadott térkép szerint ugyan alacsony, de mégis magasabb sugárzást mértek Szentpétervárról nyugatra haladva Finnország, Svédország déli részén, Észtországban, Lettországban és Litvánia északi részén, valamint Norvégia déli csücskében és Dánia északi régióiban. A CTBTO által említett „felhő” majdnem a Brit-szigetekig ért.

A svéd sugárzásbiztonsági hatóság, majd a finn társszerve is négy különböző hasadó izotópot említett megfigyelésében: cézium-134, cézium-137, kobalt-60 és ruténium-103. A norvégok emellett még magasabb jód-131 szintet is mértek. Az CTBTO ügyvezető főtitkára pénteken három sugárzó izotópról beszélt, megjegyezve, hogy mértékük nem veszélyes az emberi szervezetre. Lassina Zerbo azt is hozzátette, hogy a nukleáris hasadásból származó anyagok forrása egy polgári létesítmény lehet, ám a pontos helyszín meghatározása túlterjed a hatáskörükön.

A holland nemzeti népegészségügyi és környezet intézet, a RIVM elemzése szerint a sugárzó anyagok egy atomerőmű fűtőcelláiból származhatnak, és a szivárgás forrás valahol Oroszország nyugati részén lehet. Ahogy a témáról beszámoló Financial Times gazdasági napilap is említi, Szentpétervár körül számos ilyen létesítmény is található, többek között egy négy reaktoros, Csernobil-típusú erőmű is, amelyben felújítások zajlanak.

A felvetésre aztán szombaton reagált az orosz Roszenergoatom. Mint az állami TASZSZ hírügynökségnek adott közleményükben leszögezik, mindkét létesítményük mindenféle fennakadás nélkül működik, sehol nem történt semmi szokatlan. „Június óta egyik erőmű körül sem mértünk a normálstól eltérő sugárzásértéket, a sajtóban megjelent izotópok sehol sem lépték át a megendedett mértéket” – közölte a tásaság.

Zelenszkij: Sikerült teljesen eloltani a csernobili tüzet

A Financial Times megjegyzi, a régióban található még a csernobilihez kísértetiesen hasonló felépítésű, litván Ignalina erőmű, ám azt 2009-ben már leállították. Közben azonban Belaruszban és az kalinyingrádi orosz exklávéban jelenleg is folynak atomerőmű építkezések.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,717lájkolóTetszik
3,779követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek