Nagyot kaszál a maffia a koronavírus-járványon

Nagyot kaszál a maffia a koronavírus-járványon

A maffia ellen tüntetnek a dél-olaszországi Puglia tartományban fekvő Foggiában 2020. január 10-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Franco Cautillo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szétterjesztheti csápjait az európai gazdaságon belül a szervezett bűnözés – figyelmeztetett nemrég az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol, miután egyre több jelzés érkezett arról, hogy a járvány miatti fizetésképtelenséget kihasználva újabban a maffia nyújt „mentőövet” a bajba jutottaknak.

A jelenségre először Dél-Olaszországban figyeltek fel, ahol egy maffiacsoport kezdett élelmiszer-csomagokat osztogatni a szegényeknek. Az olasz bűnözők természetesen ezt nem jótékonyságból teszik, sokkal inkább egy jól bevált maffiataktikáról van szó. A kezdeti segítség elsősorban azt a célt szolgálja, hogy beférkőzzenek az emberek bizalmába, amiért rendszerint még nem is kérnek fizetséget. Aztán ahogy a „segítség” mértéke növekszik, úgy egyre magasabb lesz ennek az ára. Ez nem csak a klasszikus uzsorázást jelenti, hanem azt is, hogy időnként a maffiacsoportok bűncselekmények elkövetésére kötelezik az áldozataikat.

A szervezett bűnözői csoportok ráadásul mostanra emelték a tétet: Olaszországban a maffia újabban éttermeket és szállodákat vásárol fel, ezért a bűnüldöző szervek arra számítanak, hogy a válság lecsengésével még erősebb lesz a maffia befolyása a gazdaságban.

Tévedés azonban azt hinni, hogy a szervezett bűnözés olasz specialitás lenne Európában. A biztonságpolitikai szakértők már a járvány kitörésekor felhívták a figyelmet arra, hogy számos további területet vettek célba azok, akik törvénytelen módon akarnak pénzhez jutni. Szinte azonnal aktivizálódtak a kiberbűnözők, kihasználva, hogy a járvány miatt egyre többen választották az online vásárlásokat. Ugyancsak idetartozik a webes adathalászat felerősödése, amire most a felhasználók fokozott internetes jelenléte adott lehetőséget. Mivel a járvány miatt több ország is visszaszorította a készpénz használatát és a digitális tranzakciók felé irányította a polgárait, a maffia új megoldást keresett a bűnözésből szerzett pénzek tisztára mosására. Így olyan ágazatokba fektetnek be, ahol az emberek általában készpénzzel fizetnek: tipikusan ilyen terület a vendéglátás, de a szerencsejáték-ipar is kitűnő lehetőség a pénzmosásra.

De a drogbiznisznek is jót tett a koronavírus. Habár az illegális kábítószer-kereskedelem egy rövid időre megszakadt a járvány miatt, a drogkereskedők gyorsan bebizonyították, hogy képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Horvátországban például azt használták ki a drogdílerek, hogy a gyümölcsök, zöldségek és más élelmiszerek behozatalát jóval kevésbé ellenőrizték a hatóságok, mint a személyforgalmat, így a kokainszállítmányokat hajókkal és kereskedelmi repülőjáratokkal juttatták be az országba. És akkor még nem beszéltünk az emberkereskedelemről, amely egyre több országban erősödik fel, mert rengeteg család egzisztenciáját megroppantotta a koronavírus.

Mindezek miatt az Europolon belül új egység alakult Európai Pénzügyi és Gazdasági Bűncselekmények Központja néven, amelynek keretében egy 65 fős nyomozói csoport dolgozik azon, hogy megerősítse az uniós tagállamok és intézmények közötti együttműködést, ami elsősorban a pénzmosásra, a korrupcióra és a pénzügyi visszaélésekre fog koncentrálni. Mindemellett egyre több ország hoz létre olyan szakértői csoportokat, amelyek stratégiákat dolgoznak ki a szervezett bűnözés gazdaságba való beszivárgása ellen.

Sok illúziónk azonban ne legyen: a mostani válság minden korábbinál jobban rámutatott arra, hogy a maffia rendkívül rugalmasan képes alkalmazkodni a változó kihívásokhoz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változatát a Magyar Hang június 26-án megjelent 2020/26. számában olvashatja el.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 26. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.