HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nagyot kaszál...

Nagyot kaszál a maffia a koronavírus-járványon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Szétterjesztheti csápjait az európai gazdaságon belül a szervezett bűnözés – figyelmeztetett nemrég az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol, miután egyre több jelzés érkezett arról, hogy a járvány miatti fizetésképtelenséget kihasználva újabban a maffia nyújt „mentőövet” a bajba jutottaknak.

A jelenségre először Dél-Olaszországban figyeltek fel, ahol egy maffiacsoport kezdett élelmiszer-csomagokat osztogatni a szegényeknek. Az olasz bűnözők természetesen ezt nem jótékonyságból teszik, sokkal inkább egy jól bevált maffiataktikáról van szó. A kezdeti segítség elsősorban azt a célt szolgálja, hogy beférkőzzenek az emberek bizalmába, amiért rendszerint még nem is kérnek fizetséget. Aztán ahogy a „segítség” mértéke növekszik, úgy egyre magasabb lesz ennek az ára. Ez nem csak a klasszikus uzsorázást jelenti, hanem azt is, hogy időnként a maffiacsoportok bűncselekmények elkövetésére kötelezik az áldozataikat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A szervezett bűnözői csoportok ráadásul mostanra emelték a tétet: Olaszországban a maffia újabban éttermeket és szállodákat vásárol fel, ezért a bűnüldöző szervek arra számítanak, hogy a válság lecsengésével még erősebb lesz a maffia befolyása a gazdaságban.

Tévedés azonban azt hinni, hogy a szervezett bűnözés olasz specialitás lenne Európában. A biztonságpolitikai szakértők már a járvány kitörésekor felhívták a figyelmet arra, hogy számos további területet vettek célba azok, akik törvénytelen módon akarnak pénzhez jutni. Szinte azonnal aktivizálódtak a kiberbűnözők, kihasználva, hogy a járvány miatt egyre többen választották az online vásárlásokat. Ugyancsak idetartozik a webes adathalászat felerősödése, amire most a felhasználók fokozott internetes jelenléte adott lehetőséget. Mivel a járvány miatt több ország is visszaszorította a készpénz használatát és a digitális tranzakciók felé irányította a polgárait, a maffia új megoldást keresett a bűnözésből szerzett pénzek tisztára mosására. Így olyan ágazatokba fektetnek be, ahol az emberek általában készpénzzel fizetnek: tipikusan ilyen terület a vendéglátás, de a szerencsejáték-ipar is kitűnő lehetőség a pénzmosásra.

HIRDETÉS
Nagyot kaszálhat a válságon az olasz maffia

De a drogbiznisznek is jót tett a koronavírus. Habár az illegális kábítószer-kereskedelem egy rövid időre megszakadt a járvány miatt, a drogkereskedők gyorsan bebizonyították, hogy képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Horvátországban például azt használták ki a drogdílerek, hogy a gyümölcsök, zöldségek és más élelmiszerek behozatalát jóval kevésbé ellenőrizték a hatóságok, mint a személyforgalmat, így a kokainszállítmányokat hajókkal és kereskedelmi repülőjáratokkal juttatták be az országba. És akkor még nem beszéltünk az emberkereskedelemről, amely egyre több országban erősödik fel, mert rengeteg család egzisztenciáját megroppantotta a koronavírus.

Mindezek miatt az Europolon belül új egység alakult Európai Pénzügyi és Gazdasági Bűncselekmények Központja néven, amelynek keretében egy 65 fős nyomozói csoport dolgozik azon, hogy megerősítse az uniós tagállamok és intézmények közötti együttműködést, ami elsősorban a pénzmosásra, a korrupcióra és a pénzügyi visszaélésekre fog koncentrálni. Mindemellett egyre több ország hoz létre olyan szakértői csoportokat, amelyek stratégiákat dolgoznak ki a szervezett bűnözés gazdaságba való beszivárgása ellen.

Sok illúziónk azonban ne legyen: a mostani válság minden korábbinál jobban rámutatott arra, hogy a maffia rendkívül rugalmasan képes alkalmazkodni a változó kihívásokhoz.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változatát a Magyar Hang június 26-án megjelent 2020/26. számában olvashatja el.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 26. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek