Az ország, amely a járvány központjában mégis megúszta a koronavírust

Az ország, amely a járvány központjában mégis megúszta a koronavírust

Uruguay fővárosa, Montevideo (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Latin-Amerika a koronavírus-járvány központjává vált, Uruguay-ban mindösszesen 26 ember halt meg a betegségben, és ezer alatti a fertőzöttek száma.

Uruguay annak dacára kiemelkedően sikeres a koronavírus-járvány megfékezésében, hogy Latin-Amerikában itt a legnagyobb a lakosság körében az idősek aránya: minden hetedik polgár 65 év feletti – írta összefoglalójában a Spiegel német hetilap.

Ráadásul az ország a fertőzés központjának számító Dél-Amerikában fekszik, ahol a járványgörbe a nagyszámú fertőzés és halálozás ellenére sem érte még el a csúcsát. Brazíliában van a második legtöbb Covid-fertőzött és áldozat a világon, Chilében az egy főre jutó fertőzések száma meghaladja az Egyesült Államokbelit, Mexikóban ezernél is több fertőzést regisztrálnak naponta. Ehhez képest Uruguay nagy sikereket könyvelhetett el a vírus megfékezésében: mindössze 26 halottról és összesen 907 fertőzöttről szólnak a hivatalos adatok, a fertőzöttek döntő része már gyógyult.

A Spiegel összeszedte azokat a lehetséges okokat, amelyek oda vezettek, hogy sikerült megfékezni a koronavírus terjedését Urugay-ban.

  • Más latin-amerikai országokkal ellentétben nem jellemzőek az óriási metropoliszok, ahol az emberek összezsúfolódva élnek. Az országnak tulajdonképpen egy nagyvárosa van, a főváros, Montevideo. A fővárosi tömegközlekedés hálózata nem fejlett, így ott sem fertőződhettek meg emberek
  • Viszonylag jó színvonalú és ingyenes az egészségügyi ellátás
  • A többi latin-amerikai országnál kisebb az aránya azoknak, akik napszámosként, utcai árusként keresik a kenyerüket vagy más, be nem jelentett munkát végeznek, nincs biztosításuk, és ha nem dolgoznak, akkor sok esetben éheznek. Uruguay-ban ez az arány 23 százalék, Latin-Amerikában a Világbank becslése szerint 50 százalék feletti a foglalkoztatottak között.
  • Az államban való bizalom nagyobb, mint általában a régióban

A jobbközép elnök, Luis Lacalle Pou, aki novemberben került hatalomra, már március közepén elrendelte a határok lezárását és a veszélyhelyzetet. Bezárták az iskolákat és a bevásárlóközpontokat, maszkviselésre és távolságtartásra, valamint lehetőség szerint otthoni munkára szólították fel a lakosságot, amely fegyelmezetten tartotta magát az intézkedésekhez. Kijárási korlátozást azonban nem rendeltek el. A kríziskezelés jelszava a „felelősségteljes szabadság” lett.