HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Újból vizsgál...

Újból vizsgálódik a WHO Kínában – Honnan is indult a koronavírus?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Miközben világszerte már a tízmilliót is meghaladja a koronavírussal fertőzöttek száma, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jövő héten újfent szakértőket küld Kínába a vírus eredetének kivizsgálására – értesült a South China Morning Post. Sokan kételkednek azonban, hogy több mint hat hónappal a járvány kitörése után pontosan fel lehetne térképezni, mi is történt valójában. Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója viszont úgy gondolja, jobban fel tudjuk venni a harcot a kórokozó ellen, ha tudjuk, hogyan kezdődött az egész. 

Kína tavaly december 31-én értesítette a világszervezetet arról, hogy újfajta, tüdőgyulladást okozó betegség ütötte fel a fejét közép-kínai Vuhanban, és akkoriban a város egyik élőállat-piacához kötötték a betegség kialakulását. A WHO március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a Covid-19 fertőzést, és most már heti egymillió új fertőzöttel kell számolni, miközben a halálos áldozatok száma meghaladja az 500 ezret.

Egyelőre nem tudni, hogy kik vesznek részt a Kínába utazó új csapatban. A megelőző, februári küldöttségben 25 orvosi specialista vett részt a WHO-tól és hét másik országtól, valamint kínai és hongkongi szakértők is bekerültek a csapatba. Az mindenképpen áttörést jelent, hogy a WHO vizsgálódhat Kínában. Peking ugyanis sokáig mereven elutasította, hogy akár a világszervezettől, akár máshonnan újfent nemzetközi szakértők utazzanak az országba, és a Vuhanban – ahol magas biztonsági fokozatú virológiai labor is működik, és épp koronavírusokat tanulmányoznak – elszabadult kórokozó eredetét vizsgálják ki. 

Az utóbbi időben azonban az Egyesült Államokkal az élen mind több ország követelte a vizsgálatot, és vezető politikusok is arra céloztak, hogy a vírus esetleg a vuhani virológiai laborból „szökött meg”. Peking erre úgy reagált, hogy az amerikai hadsereget gyanúsította meg a kórokozó szándékos behurcolásával. Mostanra már valóságos kommunikációs háború dúl a két ország között a járvány miatti felelősségről. 

HIRDETÉS
Kína immár nyíltan fenyegeti a kritikusait, és megkérdőjelezi, hogy a járvány valóban Vuhanból indult

Pekinget azonban nemcsak Amerika, hanem más országok – köztük Ausztrália, Kanada, Európában pedig Franciaország és Németország – is azzal gyanúsítják, hogy elkendőzte a járvány kezdeti szakaszát. Kína, bár annyit hivatalosan is elismert, hogy felmerültek hiányosságok a járvány kezdeti kezelésében, kitart amellett, hogy nyíltan tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a releváns szervezeteket az új koronavírusról, és rendszeresen hangsúlyozza, globális szinten is kiveszi a részét a járvány elleni küzdelemből.

A tudósok egyelőre nem hisznek a különféle összeesküvés-elméletekben, és úgy gondolják, hogy nincs nagy titok, a denevértől származik a patogén, amely valamely állat közvetítésével ugrott át az emberre. A mostani, kissé megkésettnek tűnő WHO-vizsgálódást azonban eléggé szkeptikusan fogadják, szerintük ez olyan lesz, mint tűt keresni a szénakazalban. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,974lájkolóTetszik
3,646követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek