HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egyre kínosab...

Egyre kínosabbnak tűnik Trump számára az afgán vérdíjak ügye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Donald Trump amerikai elnököt személyesen nem tájékoztatták, de a napi jelentésben szó volt arról, hogy Oroszország egyes értesülések szerint pénzjutalmat ajánlott volna fel a kormányellenes, iszlamista táliboknak az Afganisztánban meggyilkolt amerikaiak után – ismerte el kedden a Fehér Ház szóvivője. Az MTI tudósítása által is idézett Kayleigh McEnany kifejtette: miután a hírszerzési jelentések ellentmondásosak voltak arról, hogy vajon orosz ügynökök valóban pénzt ajánlottak-e lázadóknak azért, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi koalíció katonáit megöljék, ezért külön, személyes tájékoztatást nem adtak az elnöknek. Mint közölte: a hírszerzés mindaddig nem is tervezte az elnök személyes tájékoztatását, amíg nem ellenőrizték az információk hitelességét, ugyanakkor a Trump asztalára tett napi jelentésben szerepelt ez az információ is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a The New York Times című amerikai napilap a múlt hétvégén írt arról, hogy oroszok állítólag fejpénzt ajánlottak „az afgán tálibokhoz közeli” lázadóknak a meggyilkolt katonák után. A cikk szerint erről tájékoztatták Trumpot, sőt a Nemzetbiztonsági Tanács március végén meg is vitatta az ügyet, de nem született válaszreakció. Az elnök és az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója, John Ratcliffe ugyanakkor határozottan tagadta ezeket az állításokat, ahogyan Oroszország és a tálibok is.

Az oroszok és a tálibok is cáfolják az afganisztáni vérdíjról szóló sajtóhírt

Arra az újságírói kérdésre, előfordulhatott-e, hogy az elnök nem olvasta el a jelentéseket, Kayleigh McEnany azt válaszolta: az elnök „a földkerekség leginformáltabb személye a minket veszélyeztető fenyegetéseket illetően”. A Fehér Ház a The New York Times cikkének megjelenése óta folyamatosan azt hangoztatta, hogy Donald Trumpot nem tájékoztatták erről az ügyről. Az ügy így kezd egyre kínosabb lenni az elnök számára, különösen úgy, hogy Trump egyik nem titkolt diplomáciai célkitűzése a gyakrolatilag teljes afganisztáni csapatkivonás a ciklusa végére.

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje keddi, elsősorban a koronavírussal szembeni ügyekre összpontosító sajtókonferenciáján errő az ügyről úgy nyilatkozott: „Ha (az elnököt) nem tájékoztatták erről, akkor az kötelességmulasztás. Ha tájékoztatták, de nem tett semmit, az is kötelességmulasztás.” A kongresszus több demokrata párti politikusa azt kérte kedden, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatónője és John Ratcliffe, a DNI vezetője a lehető legrövidebb időn belül közvetlenül tájékoztassa az ügyről a törvényhozókat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,973lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek