HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Koronavírus-k...

Koronavírus-kronológia: Az igazság újabb szelete tárult fel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felülvizsgálta a járvány kialakulásának időrendjét, és ebből kiderül, hogy a szervezet kínai részlege kongatta meg először a vészharangot – írja a South China Morning Post. Az információ nyilvánosságra hozatala különösen fontos annak fényében, hogy Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta meg a WHO-t, hogy túlságosan elnéző volt Kínával szemben, és későn reagált a járványra, amely már több mint 526 ezer áldozatot követelt világszerte.

Trump: Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val

A WHO főigazgatója, Tedrosz Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz április 20-án még azt mondta egy sajtókonferencián, hogy a vírusról szóló első figyelmeztetés Kínából jött, de nem részletezte, hogy a kínai hatóságoktól vagy más forrásból származott az információ.

A WHO által frissiben kiadott új kronológiából azonban kiderül, hogy a kínai WHO-részleg volt az első, amely december 31-én arról értesítette regionális kapcsolatát, hogy újfajta vírusos tüdőgyulladás ütötte fel a fejét, miután ilyen bejelentést talált a vuhani egészségügyi bizottság honlapján. Ugyanazon a napon a WHO járványügyi információs szolgálata a ProMed nemzetközi járványügyi megfigyelő hálózat híradására lett figyelmes, amely ugyancsak a rejtélyes vuhani esetekről szólt. 

E jelentések után a WHO kétszer is – január elsején és másodikán – információt kért a kínai hatóságoktól a fenti esetekről, és január 3-án kapott rá választ. Michael Ryan, a WHO egyik igazgatója elmondta, hogy az egyes országoknak 24-48 órájuk van arra, hogy hivatalosan megerősítsenek valamilyen eseményt, és további információkat adjanak át a szervezetnek. Mint hozzátette, a kínai hatóságok azonnal kapcsolatba léptek a WHO-val, amint a szervezet a jelentés igazolására szólította fel őket. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,069lájkolóTetszik
3,820követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

60 milliárdból újítanak fel 17 fővárosi kórházat

Orbán Viktor még januárban jelentette be, hogy a kórházi várók, kórtermek és ahhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítása lesz most a prioritás.