„Csak” 230 ezer új koronavírus-fertőzést igazoltak a világban az elmúlt 24 órában

„Csak” 230 ezer új koronavírus-fertőzést igazoltak a világban az elmúlt 24 órában

A koronavírus-járvány miatt zárva tartó vendéglők és bárok újranyitásáért tüntetnek helyi lakosok a floridai Miami városában 2020. július 10-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A WHO hivatalos adatai szerint tegnap „csak” 230 ezer új koronavírus-fertőzést igazoltak a világban, ez 2 ezerrel több, mint a július 10-i adatuk és hétezerrel kevesebb a szombatinál. A Johns Hopkins egyetem folyamatosan frissülő összesítése szerint a járvány kezdete óta 12,8 millióan kapták el a kórt, akik közül 566 210 személy vesztette életét.

Ha a kontinensek szerint nézzük az adatokat, Európában – 12 813 új esettel – tovább csendesedik a járvány, annak ellenére, hogy tegnap több országban is rekordot döntött az új esetek száma. Ez a látszólagos ellentmondás annak köszönhető, hogy az egyelőre alacsonyan vagy csak közepesen fertőzött országokban dőltek a rekordok – előbbire Horvátország, utóbbira Románia a jó példa. De a helyzet nyugati szomszédunknál is növekvő tendenciát mutat: előző naphoz képest, vasránap 114 újkoronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában az ottani belügyminisztérium adatai szerint. Igaz, egy osztrák közvélemény-kutatás azt is mutatja, az emberek a fertőzöttek számának növekedésével óvatosabbak lettek.

Az európai járvány egyik korábbi komoly gócának számító Spanyolországban, azon belül is Katalóniában a vesztegzár ellenére új, aktív járványgócok alakultak ki, az elmúlt egy napban összesen 816 új fertőzöttet azonosítottak. Ezért újra kijárási korlátozások bevezetését jelentette be Lleida városában és további hét katalán településen a katalán kormány. Mindegyik település Segriá járásban található, amelyet egy héttel ezelőtt helyeztek vesztegzár alá. A bevezető utakat a hatóságok őrzik: néhány kivétellel – mint például az áruszállítás – nem lehet sem belépni, sem távozni ebből a térségből, ahol mintegy 210 ezren élnek.

A franciaországi repülőtereken ezentúl automatikusan szűrik a koronavírusra a vörös jelzésű, azaz a járvány szempontjából súlyosnak számító országokból érkezőket – jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban. A tesztelés viszonylag kevés utast fog érinteni, miután a vörös jelzésű országokból csak halaszthatatlan okból, külön engedéllyel fogad beutazókat Franciaország. Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e kötelezővé tenni a maszkviselést minden nyilvános zárt térben, az MTI által is idézett kormányszóvivő elmondta: „A franciák felelősen viselkednek, és amikor ajánlásokat kapnak, azokat a nagy többség be is tartja”. Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány „folyamatosan értékel, és alkalmazkodik a helyzethez”.

A kérdés azért merült fel Franciaországban, mert 14 neves orvos szombaton felhívást tett közzé a Le Parisien című lapban, amelyben a maszkviselés kötelezővé tételét kérték a nyilvános zárt terekben annak érdekében, hogy a koronavírus ne kapjon új erőre. Úgy érzékelik ugyanis, hogy az emberek többsége egyre kevésbé tartja be az egészségbiztonsági előírásokat (maszkviselés, fizikai távolságtartás, kézfertőtlenítés).

Közben a fő gócpontok továbbra is Észak- és Dél-Amerikában vannak: az Egyesült Államokban csaknem 62 ezer új eset volt az elmúlt 24 órában – ebből csak Floridában 15 300 új beteg, de Brazíliában is 36 ezer, míg Mexikóban hétezer, Kolumbiában pedig négy és fél ezer új fertőzést igazoltak. Lassan, de biztosan a tegnapi 19 ezer új regisztrált esettel jön fel Afrika, és Ázsiából is 54 ezer friss fertőződést jelentettek – ennek felét Indiából.

Magyarország a Worldometers statisztikai oldal adatai szerint a fertőzöttek számát tekintve a 94. helyen áll a világban, ami nagyon jó eredmény, ám ha a Covid-19 következtében elhunyt betegek száma alapján nézzük a rangsort, már nem ilyen jó a helyzet: az 595 áldozattal az ötvenedikek vagyunk az országok listáján.