HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Donald Trump ...

Donald Trump gondolkodott azon, hogy eladja Puerto Ricót

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Azt már megszokhattuk, hogy az amerikai elnök környezetéből egyre-másra érkeznek a különböző, az elnökre nézve kellemetlen, sőt, néha egyenesen kínos kiszivárogtatások. John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó szerint nem az a kérdés, ki szivárogtat ki, hanem az, hogy ki nem; szerinte az elnök környezetében mindenki tisztában van azzal, hogy az egykori ingatlanbefektető nem kimondottan képes vezetni az adminisztrációt, és alapvető dolgokkal sincs tisztában, Bolton szerint egyetlen példát mondva, mondjuk azzal, hogy az angoloknak vannak nukleáris fegyvereik.

Elaine Duke, aki 2017-ben közel fél évig volt a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő államtitkár, most azt állította a New York Timesnak, hogy miután Puerto Ricón nagy pusztítást végzett a Mária hurrikán, az elnökből előjött az egykori ingatlanmágnás, és, miután úgy gondolta, hogy a jogilag Egyesült Államokhoz tartozó (ún. „társult tagország” státuszban lévő) szigeten a helyreállítási költségek túl magasak lennének, ezért inkább felvetette azt a kérdést, hogy nem lehetne-e inkább ezt a birtokot „kiszervezni” más országok számára. Duke állítása szerint az elnöki hivatal vészhelyzetet sem volt hajlandó egy ideig kihirdetni, szerinte Mick Mulvanay, aki akkor az elnöki hivatal büdzséje felett őrködő hivatalnok volt, kerek-perec kijelentette, hogy ez pénzügyi kérdés.

A New York Times cikke ellenpontozásként megjegyzi, hogy Duke tevékenységével nem voltak megelégedve a Fehér Házban, nem tartották megbízhatónak, mivel nem volt hajlandó az elnöki hivatal által képviselt, a legális és illegális bevándorlás ellen fellépő, sokszor rasszistának vagy xenofóbnak tűnő irányvonalat követni. A Nemzetbiztonsági Hivatal az ő távozása után fogadott el olyan szabályozást, amelyik lehetővé tette a határon feltartóztatott illegális bevándorlók, illetve menekültek családjainál a gyerekek elválasztását szüleiktől.

Az elnök más esetben is ingatlanbefektetői szemlélettel közelített meg stratégiai fontosságú kérdéseket. A globális felmelegedés és a gleccserek visszahúzódása miatt Grönland egyre több, az északi-flotta számára hajózható bázishellyel bír, illetve a jég eltűnésével különböző bányászati koncessziók kiadására nyílik majd lehetőség. Ezek miatt az elnök 2018 augusztusában, nagy megdöbbenésre, felvetette a dán nagykövetnek, hogy az Államok érdekelt lenne a sziget megvételében. A dán kormány a felvetésre azt válaszolta: abszurdum.

Jelenleg a több, mint 2 millió négyzetkilométeres Grönland 80 százaléka van jég alatt, Dániához tartozik jogilag, de 1979 óta nagyfokú autonómiával bír. 56 ezer lakosa van.

Puerto Rico a Nagy–Antillák szigetei közül a legkeletebbre fekvő. 9104 négyzetkilométeren 3,6 millió lakosa van. Önálló közigazgatással bír, de az Egyesült Államokhoz tartozik, bár képviselőket nem delegál a Kongresszusba. A spanyol-amerikai háború lezárásaként 1898-ban került az Egyesült Államok érdekszférájába, a lakói 1917 óta amerikai állampolgárok. 1952 óta van helyi alkotmánya, mely alapján önként társult állam. Több népszavazás alapján is kinyilvánították a szigetlakók igényüket, hogy teljes jogú tagállamává váljanak, ezzel politikailag és gazdaságilag is felértékelődne a sziget szerepe, ám az Államok kongresszusa ezt az igényt nem támogatja.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Avatar
Nádasi Balázshttps://voltegyszeregyamerika.blog.hu/
A Magyar Hang külsős szerzője, nyelvész, tanár, sakkedző. Érdeklődési területe az amerikai kultúra, politika, a tudományok és a klímaváltozás.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,544lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek