Türkmenisztánban a hivatalos magyarázat szerint nem a vírus, csak a por miatt kell maszkot viselni

Türkmenisztánban a hivatalos magyarázat szerint nem a vírus, csak a por miatt kell maszkot viselni

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március végén lapunkban is megírtuk, hogy Türkmenisztánban gyakorlatilag betiltották a „koronavírus” szót, és az ország azóta is egyike azon kevés helyeknek, ahonnan egyetlen fertőzést sem jelentettek.

A helyzet most sem változott, ám hétfőn – legalábbis az AFP értesülése szerint – a helyi hatóságok felszólították az embereket, hogy viseljenek maszkot „az erős porkoncentráció” miatt. Az egészségügyi miniszter a ma megjelent újságokban egy közleményt tett közzé, melyben a levegőben szálló por veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ez szerintük súlyos felső-légúti panaszokat okozhat, ezért mindenkinek maszkot kell viselnie. Hogy a por elleni védekezés még hatékonyabb legyen, az embereknek egy méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.

Természetesen a hivatalos közlések szerint koronavírus most sincs az országban, annak ellenére, hogy jelentősen megnőtt a tüdőbetegségben elhunytak aránya. Legutóbb, július 8-ról 9-re virradóra a főváros, Ashgabat egyik kórházában tüdőgyulladásban elhunyt a török nagykövetség egyik hivatalnoka is. A férfi június végén került kórházba erős köhögéssel, lázzal és tüdőfájdalmakkal.

A múlt hónapban egyébként Ashgabat álhírnek nevezte az amerikai követség felhívását, amelyben koronavírus-fertőzés veszélyére figyelmeztették az odautazó amerikai állampolgárokat.

A türkmén hatóságok a maszkviselést az Egészségügyi Világszervezet delegációjának múlt heti látogatása után kezdték ajánlani a lakosságnak. A változás már akkor elkezdődött: az autóbusz- és taxisofőröket kötelezték a maszkok viselésére, ám akkor még magyarázat nélkül.