HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Több fronton ...

Több fronton zajlik a drogellenes háború Európában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A 2019-es év – szerte a világon – a rekordmennyiségű kábítószerfogások éveként vonulhat be a történelemben, de csak akkor, ha a 2020-as esztendő nem hoz még nagyobb leleplezéseket.

Romániában, Lengyelországban, Spanyolországban és Olaszországban is tonnaszám bukkantak elsősorban kokainra. A legnagyobb leleplezés Uruguayban történt, ahol a rendőrök egymilliárd dollár (300 milliárd forint) értékben közel négy és fél tonna (!!!) kokaint találtak. Ez az összeg az ország GDP-jének két százaléka. Papíron a konténereket az afrikai Togo fővárosába, Lomébe vitték volna, onnan pedig ki tudja, hova. De egy részét jó eséllyel Európába.

És akkor álljon itt egy még egy adat: a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának, az EMCDDA legfrissebb, nemrégiben nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint az uniós polgárok legalább 30 milliárd eurót költenek el drogokra egy évben. Ez mintegy 10 ezer milliárd forint, nagyjából ennyi pénzt kap Magyarország az EU-tól 2014 és 2020 között.

A legnagyobb mértékben, 39 százalékban kannabiszt vesznek az európaiak, nem sokkal kisebb, 31 százalék a kokain és ettől valamivel elmarad, 25 százaléka a heroin aránya. Amfetaminokra, extasyra a teljes keret 5 százaléka megy el.

HIRDETÉS

„Ma már ketten vagyunk csak az utcában, akik műveljük a kertünket, a többi már tiszta dzsumbuj” | Magyar Hang

Ez a hatalmas piac lépten-nyomon összefonódik a szervezett bűnözéssel, hozzákapcsolódik az emberkereskedelemhez, ilyen módon is keresztezi az EU egyik fő célkitűzésének, a külső határvédelem megerősítésének terveit. Az unió 2017-ben készített egy felmérést, amely szerint ötezer azonosított szervezett bűnözői csoport egyharmada közvetlenül is részt vesz a kábítószer-piacon. Az is kiderült, hogy a kábítószer-kereskedelemben foglalkoztatottak körülbelül kétharmada más bűncselekményekbe is bekapcsolódik. Ugyancsak vannak jelei a csoportok közötti fokozódó versenynek, amely az erőszak fokozódásához vezet az EU kábítószer-piacán.

Minden adat azt mutatja, hogy a drogok teljes elérhetősége Európában mind a természetes, mind a szintetikus kábítószerek esetében továbbra is nagyon magas. Az európai drogpiacot egyre inkább azt jellemzi, hogy a fogyasztók nagyon tiszta és nagy hatékonyságú termékek széles választékához férnek hozzá, amelyek valós értelemben általában azonos árúak, vagy olcsóbbak, mint az elmúlt évtizedben.

Ez világszerte és az EU-n belül is a nagyon komoly mértékű előállítást türközi. A kokaintermelés Dél-Amerikában és a herointermelés Afganisztánban a becslések szerint most a legintenzívebb a történelem során. Közben Európa a marihuána és a szintetikus kábítószerek egyik legnagyobb gyártója.

Magánalkuk zúzzák szét az amerikai fájdalomcsillapítós gigapert | Magyar Hang

A felek kifárasztása és a sok kis önálló egyezkedéssel történő megosztása hatékonynak tűnik.

A jelentés leszögezi, hogy a dél-amerikai és afganisztáni kábítószer-gyártás fejleményei egyértelmű hatással vannak az EU kábítószerpiacára. Kína ugyancsak fontos szerepet játszik a az újabbnál újabb pszichoaktív anyagok készítésében, amelyek a folyamatos kémiai módosítgatásokkal a hivatalos hatósági tiltólisták előtt próbálnak meg utat törni a piacon.

Néhány EU-val szomszédos országban – így Marokkóban, Törökországban és a Nyugat-Balkánon – vannak olyan szervezett bűnözői csoportok, amelyek szorosan kapcsolódnak az unióban lakó etikai alapú csoportokhoz, vagyis a török, marokkói és albán maffiáról van szó.

HIRDETÉS

Utóbbit azért is fontos megemlíteni, mert amikor Franciaország gátolja a nyugat-balkáni EU-s bővítést, és ezt a franciák helyeslik, akkor a választók nagy része éppen az albán bűnözőkből nem kér. Törökországot nem csak a török bűnözők miatt kell megemlíteni, hanem azért is, mert az afgán heroin rajtuk keresztül érkezik Európába. Ezért is kulcsfontosságú – akárcsak a migráció esetében –, hogy a török hatóságok képesek-e, akarják-e a szállítmányokat feltartóztatni. Ugyancsak fontos belépési pontnak számít Belgium, Hollandia és Spanyolország is.

Amerikai filmsztárnak dicsekedett, hogy ő a világ drogkirálya | Magyar Hang

Életfogytiglant kapott El Chapo. De ki is volt ő, és mi köze Sean Pennhez?

Bár a piaci részaránya egyelőre kisebb, mint a hagyományos drogoké, de nagyon dinamikusan fejlődik a szintetikus kábítószerek kínálata, elsősorban azzal, hogy erősebb, tisztább termékek jutnak el a fogyasztókhoz.

A metamfetamin előállítása nagyrészt Közel-Európában, különösen Csehországban történik. Azonban megfigyelhető, hogy a Csehországban működő vietnami szervezett bűnözői csoportok egy része áttette székhelyét Hollandiába. A tavalyi év első felében történt, hogy Hollandiában és Belgiumban felfedeztek három igen komoly, metamfetamint előállító létesítményt, ahol viszont mexikói bűnözői csoportokkal működtek együtt.

Magyarországtól 2015-ben készült utoljára átfogó felmérés, ez alapján a droghasználói szokások némiképp eltérnek az európai átlagtól. A legtöbben ugyan szintén marihuánát használnak (a 18-64 éves korosztály 7,4 százaléka), a második helyen azonban az extasy-fogyasztók állnak (4 százalék), őket követik 1-2 százalékos aránnyal más, pszichoaktív szerek fogyasztói.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek