Ezrével lesznek uniós állampolgárok oroszok, ukránok, moldovaiak és fehéroroszok

Ezrével lesznek uniós állampolgárok oroszok, ukránok, moldovaiak és fehéroroszok

A Vice Romania grafikája a román állampolgárság-bizniszről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú tényfeltáró anyagot közölt szerdán a Vice közéleti hírportál romániai kiadása arról, hogy korrupt hivatalnokok segítségével hogyan szereznek ezrével román, és ezzel együtt uniós állampolgárságot külföldi kérelmezők, főként orosz, ukrán, fehérorosz és moldvai lakosok. Erről már hivatalos vizsgálat folyik keleti szomszédunknál, az igazságügyi minisztérium ellenőreinek tavaly őszi, 230 oldalas jelentése az újságírók birtokába került. Ebből kiderült, hogy sokan soron kívül, törvénytelenül, megfelelő iratok hiányában is megkapják a román dokumentumokat. Felmerült a hivatali korrupció és kenőpénzek elfogadásának alapos gyanúja is.

A vizsgálat a román Állampolgársági Hivatal elnökének és két helyettesének az azonnali leváltását javasolja – előbbi politikai kinevezett, a szociáldemokrata PSD tagja.

Az állampolgársági kéréseket egyébként egy 16 fős testület tagjai nézik át, akik közül legalább háromnak jelen kell lennie egy dosszié megtárgyalásakor. Ha a tagok némelyike kifogást emelt a hiányos iratcsomók esetében, a vezető azzal torkolta le őket, hogy ne ugráljanak, majd egy következő ülésen másik három tag elé terjeszti, és ők nem lesznek ennyire kekeckedők. Az ellenőrök szerint ez rendszerint így is történt – addig küldték iratkiegészítés nélkül a hiányos iratcsomókat a döntéshozók elé, amíg végül átcsúszott a kérelem. Ezerhatszáz ilyen esetet találtak – a végeredmény mindegyiknél a megítélt román állampolgárság lett. 363 olyan esetet is dokumentáltak, amelyeknél elutasító döntés született ugyan, de ezek később eltűntek, és a dossziék újra a döntéshozók elé kerültek.

Romániának egyébként a magyarhoz hasonló állampolgársági törvénye van – mindazok, akik igazolni tudják, hogy felmenőik egykor román állampolgárok voltak Besszarábiában vagy Csernyivciben, vagyis a mai Moldovai Köztársaság területén és Ukrajna déli részén, azoknak nagyon egyszerű román állampolgársághoz jutni. Ha a papírjaik rendben vannak, elég a rövid eskü szövegét megtanulni románul. Ez így szól: „Esküszöm, hogy hű leszek a román hazához és néphez, megőrzöm a nemzeti érdeket és jogokat, betartom az Alkotmányt és a román törvényeket!”

Egyre több külföldi érkezik az országba a kötvényprogram lezárása óta | Magyar Hang

Miközben Orbán Viktor a bevándorlásellenes politikai egyik legfőbb európai szószólájává vált, egyre több olyan külföldi rendelkezik Magyarországon való tartózkodásra jogosító okmányokkal, akik esetében nem lehet tudni, hogy pontosan milyen alapon jutottak hozzá ezekhez - írja a Direkt 36. Az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt „egyéb célból".

Évente nagyjából százezer állampolgársági kérelem érkezik a román hivatalhoz, és ebből 97 ezer esetben a könnyített eljárás alapján hozzák meg a döntést. Nem véletlen, hogy valódi papírhamisító-iparág alakult ki: a kérelmezők egy része fals felmenőket igazol, akik például a hányatott sorsú Transznisztriában vagy éppen Ukrajna román határ közeli területén éltek. 

Az üzlet robbanásszerűen nő: 2018-ban például négyszer annyi orosz állampolgár kért román állampolgárságot, mint három évvel korábban, és a jelenségre a helyi titkosszolgálat is felfigyelt – szerintük egy egész iparág épült erre, orosz és ukrán területeken felhajtók toboroztak embereket, hogy pénzért elintézik nekik a schengeni övezetbe való szabad bejárást biztosító román állampolgárságot. Az iparág annyira jól működött, hogy 2018 végére a kérelmezők között nagy számban kezdtek megjelenni a török, a grúz, de még az izraeli állampolgárok is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.