HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Még el sem ke...

Még el sem kezdődött, de már egymásnak feszültek a felek az EU új költségvetése miatt

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Minden az asztalon van, de nagyon sok a jogos aggodalom – így foglalta össze véleményét Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozója előtt. Michel több miniszterelnökkel, többek között Orbán Viktorral is négyszemközti megbeszélést folytatott a tárgyalások előtt.

A csúcsra érkező tagállami vezetők nagy része aggodalommal tekintett az előttük álló órákra, vagy napokra, mert nagyon nagyok a véleménykülönbségek a 2021 és 2027 közötti közös büdzsére vonatkozó javaslatról.

HIRDETÉS

Angela Merkel német kancellár például nem elégedett a tervezettel, szerinte a különbségek túl nagyok és egyszerre túl sok elvárásnak kell megfelelni. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy a történelemben ez a legnehezebb költségvetési tárgyalás, kijelentve, Lengyelország ragaszkodik ahhoz, hogy az új célkitűzések ne a mezőgazdasági és a strukturális alapok sérelmére valósuljanak meg. 

Több miniszterelnök is határozottan jelezte, nem szabad a pénzek kifizetésének jogállamisági feltételrendszerén enyhíteni. A svéd, a finn és a portugál kormányfő is erős ellenőrzést szeretne az uniós források védelme érdekében.

A nyilatkozatok alapján az úgynevezett „fukar négyek” (Svédország, Hollandia, Ausztria és Dánia), vagyis a nettó befizető tagállamok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a nemzeti jövedelem 1 százalékánál ne kelljen többet a közös kasszába tenni. Ehhez az állásponthoz közelítenek a németek is, bár Angela Merkel utalt rá, hogy kompromisszumok nélkül nem lesz költségvetés. Azonban ez még mindig csak 1-2 tizedes elmozdulás, miközben az európai tanácsi javaslat 1,074 százalék, amelyet a tagállamok többsége, akik a költségvetés haszonélvezői, kevesellnek. És akkor még nem beszéltünk az Európai Parlament által várt 1,3 százalékról.

HIRDETÉS

Nagy a tolongás az uniós kasszánál | Magyar Hang

Magyarország számára most 17,8 milliárd euró állhat rendelkezésre a következő hét évben, ez 6 milliárd euróval kevesebb, mint a most lezáruló ciklusban.

A számokra lefordítva, a mostani javaslat és az Európai Parlament (amelynek vétójoga van) elképzelései között 230 milliárd euró van. A számháború része, hogy mekkora lesz a magyar boríték, a számítások szerint – az Európai Tanács javaslatát alapul véve – a következő hét évben Magyarország 17,8 milliárd eurót hívhat le, ez hatmilliárddal kevesebb, mint a megelőző ciklusban. De természetesen mindez változhat a következő egy-két napban, bár annak is egyre nagyobb az esélye, hogy a mostani csúcson nem lesz megegyezés.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve arról beszélt: modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra. „Ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie. Ezt a következő hétéves költségvetés vitáján a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük” – közölte a bizottság elnöke, aki szerint kemény és hosszú tárgyalás várható. Von der Leyen Charles Michel múlt héten nyilvánosságra került költségvetési javaslatát „jó kiindulópontnak” nevezte.

– A jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan az Európai Parlament számára – erről már az Európai Parlament elnöke beszélt a hétéves költségvetésről szóló EU-csúcs nyitó sajtótájékoztatóján.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Az MTI által is idézett David Sassoli kiemelte: a tervezet nem képes fedezni azokat a kiadásokat, amelyeket az Európai Bizottság előirányozott. A szükséges erőforrások nélkül új ambícióik, a zöld megállapodás, a digitalizációs átmenet és Európa nemzetközi szerepvállalásának erősítése csak üres szlogenek maradnak. Sassoli hozzátette: „Az uniónak megfelelő forrásokkal kell rendelkeznie napjaink kihívásainak kezeléséhez.”

A találkozó előtt és alatt nyugat-európai gazdák, az Európai Tejtanács és a Balti Farmerek tüntettek az uniós negyedben. Nagyon sok traktorral vonultak fel és okoztak közlekedési fennakadást, ők is a közös agrárpolitika keretének csökkentése ellen tiltakoztak, mint mondták, több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy el tudják látni az európaiakat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,992lájkolóTetszik
3,182követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget

Nagyjából 60 ezer idén végző hallgató esetén könnyíti meg ez a diplomaszerzés feltételeit.

Home office