Egyelőre késik az uniós mentőcsomag, gyorssegély viszont már van

Egyelőre késik az uniós mentőcsomag, gyorssegély viszont már van

Az uniós közös valuta, az euro szimbóluma az Európai Központi Bank székhelyének is helyet adó németországi Frankfurt városában (Fotó: Mauro Sbicego/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszasan tanácskoztak videokonferenciájukon az uniós állam- és kormányfők, de csak abban egyeztek meg, hogy majd később megegyeznek a koronavírus miatti gazdasági mentőcsomagban.

Elsősorban az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte volt az, aki minél hamarabb eredményt szeretett volna látni, volt is egy olyan pontja a vitának, amikor jelezte, ha nincs segítség, akkor nem fogad el semmiféle közös nyilatkozatot. Hasonló események már lejátszódtak a hét elején a pénzügyminiszterek találkozóján, ahol főként a hollandok nem támogatták az úgynevezett koronakötvények kibocsátását. Ennek a konstrukciónak a lényege, hogy a kötvények mögött a legjobb hitelmutatóval rendelkező EU állna, nem pedig egy vagy több tagállam.

Végül ebben a kérdésben az a döntés született, hogy két hetet kapnak az euróövezeti pénzügyminiszterek egy javaslat kidolgozására és majd akkor kerül ismét napirendre.

750 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be az Európai Központi Bank | Magyar Hang

Christine Lagarde szerint nincs felső határ, a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek.

A tagállami vezetők által elfogadott nyilatkozatban többek között megerősítették az Európai Bizottság törekvéseit például az álhírek elleni küzdelem terén. Ugyancsak közös álláspont alakult ki abban, hogy a WHO ajánlásainak megfelelően minél több tesztet kell elvégezni és erről rendszeres jelentést kell adni az Európai Bizottságnak.

Egyetértettek a miniszterelnökök abban, hogy a belső határokon az áruszállítást biztosítani kell és azoknak is lehetővé kell tenni a határokon történő átkelés, akiknek ez a munkába járás miatt szükséges. Egyúttal sürgősen fel kell számolni azokat a torlódásokat, amelyek miatt uniós polgárok nem tudnak hazajutni.

A csúcstalálkozóval párhuzamosan az Európai Parlament képviselői távszavazással három fontos kérdésben támogatták a bizottság javaslatait. Ezek értelmében ideiglenesen felfüggesztették a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat, ennek köszönhetően megszűnhetnek az üresen közlekedő szellemjáratok. Ugyancsak támogatták a bizottság 37 milliárd eurós válságkezelési csomagját, amely kormányoknak, régióknak, kis- és középvállalkozásoknak nyújt azonnali segítséget.

Európai Parlament: otthonról szavaznak a képviselők az uniós támogatásokról | Magyar Hang

Ha megszületik a döntés, 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára.

Végül jóváhagyták az Európai Unió Szolidaritási Alapjának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzet kezelésére. A lépéssel 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé az európai országok számára erre a célra.