HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Egyelőre kési...

Egyelőre késik az uniós mentőcsomag, gyorssegély viszont már van

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hosszasan tanácskoztak videokonferenciájukon az uniós állam- és kormányfők, de csak abban egyeztek meg, hogy majd később megegyeznek a koronavírus miatti gazdasági mentőcsomagban.

Elsősorban az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte volt az, aki minél hamarabb eredményt szeretett volna látni, volt is egy olyan pontja a vitának, amikor jelezte, ha nincs segítség, akkor nem fogad el semmiféle közös nyilatkozatot. Hasonló események már lejátszódtak a hét elején a pénzügyminiszterek találkozóján, ahol főként a hollandok nem támogatták az úgynevezett koronakötvények kibocsátását. Ennek a konstrukciónak a lényege, hogy a kötvények mögött a legjobb hitelmutatóval rendelkező EU állna, nem pedig egy vagy több tagállam.

HIRDETÉS

Végül ebben a kérdésben az a döntés született, hogy két hetet kapnak az euróövezeti pénzügyminiszterek egy javaslat kidolgozására és majd akkor kerül ismét napirendre.

750 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be az Európai Központi Bank | Magyar Hang

Christine Lagarde szerint nincs felső határ, a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek.

A tagállami vezetők által elfogadott nyilatkozatban többek között megerősítették az Európai Bizottság törekvéseit például az álhírek elleni küzdelem terén. Ugyancsak közös álláspont alakult ki abban, hogy a WHO ajánlásainak megfelelően minél több tesztet kell elvégezni és erről rendszeres jelentést kell adni az Európai Bizottságnak.

Egyetértettek a miniszterelnökök abban, hogy a belső határokon az áruszállítást biztosítani kell és azoknak is lehetővé kell tenni a határokon történő átkelés, akiknek ez a munkába járás miatt szükséges. Egyúttal sürgősen fel kell számolni azokat a torlódásokat, amelyek miatt uniós polgárok nem tudnak hazajutni.

HIRDETÉS

A csúcstalálkozóval párhuzamosan az Európai Parlament képviselői távszavazással három fontos kérdésben támogatták a bizottság javaslatait. Ezek értelmében ideiglenesen felfüggesztették a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat, ennek köszönhetően megszűnhetnek az üresen közlekedő szellemjáratok. Ugyancsak támogatták a bizottság 37 milliárd eurós válságkezelési csomagját, amely kormányoknak, régióknak, kis- és középvállalkozásoknak nyújt azonnali segítséget.

Európai Parlament: otthonról szavaznak a képviselők az uniós támogatásokról | Magyar Hang

Ha megszületik a döntés, 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára.

Végül jóváhagyták az Európai Unió Szolidaritási Alapjának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzet kezelésére. A lépéssel 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé az európai országok számára erre a célra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,845lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Operatív törzs: Budapesten sokan szegik meg a szabályokat

A hatóságok folyamatosan figyelik, ellenőrzik az utcai jelenlétet, s ez alapjan, ha szükséges, javaslatot tesznek a szabályok változtatására.