HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Az Európai Un...

Az Európai Unió lemond az orvosi eszközök vámjáról

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ahogy minden EU-s tagállam, Magyarország is azt kérte az EU-tól, hogy lehessen olcsóbban importálni harmadik országokból – tehát például Kínából – orvosi eszközöket. A kérésnek visszamenőleg eleget tett az Unió.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az orvosi eszközök és védőeszközök harmadik országokból történő behozatala esetében ideiglenesen felfüggeszti a vámokat és a héát (hozzáadottérték-adó). Ez megkönnyíti az orvosok, betegápolók és betegek számára rendkívül fontos orvosi felszerelések behozatalának finanszírozását. Az intézkedés maszkokra és védőfelszerelésekre, tesztkészletekre, lélegeztetőgépekre és más orvostechnikai felszerelésekre vonatkozik. Hat hónapig marad érvényben, de hatálya meghosszabbítható.

2020. március 20-án a Bizottság felkérte az összes tagállamot és az Egyesült Királyságot, hogy kérelmezzék az orvosi védő- és egyéb felszerelések harmadik országokból történő behozatalának vám- és héamentessé tételét. Ezt valamennyi tagállam és az Egyesült Királyság is megtette. A pénteken elfogadott határozat visszamenőleg, január 30-tól lép hatályba.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos ezt mondta a döntés után: „Egy ilyen vészhelyzetben nagyon fontos, hogy az orvosi felszerelések és eszközök mihamarabb célba érjenek. A behozatali vámok és a hozzáadottérték-adó elengedésével az Európai Bizottság elérhetőbbé teszi az Unión kívüli országokból behozandó termékeket. Ismételten szeretném kifejezni őszinte megbecsülésemet és hálámat minden európai egészségügyi dolgozónak. A mai intézkedés remélhetőleg hozzásegíti őket a saját védelmük és az emberéletek megmentése érdekében szükséges felszerelésekhez.” 

HIRDETÉS

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hozzátette, hogy például a lélegeztetőgépek vámterhe átlagosan 20 százalék, így most a kórházaknak ennyivel több pénzük marad új készülékeket venni.

Az uniós vámjogszabályok és a héajogra vonatkozó rendelet értelmében lehetőség van a „katasztrófa áldozatainak javára” behozott áruk vámmentességére. A vámmentességet állami szervezetek, valamint elismert jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek behozatalaira lehet alkalmazni. Megadásához bizottsági határozatra van szükség, amely az érintett tagállamok kérésére fogadható el.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek