HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU EU-s felmérés...

EU-s felmérés a járványról: a magyarok panaszkodtak leginkább anyagi gondokról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az Európai Parlament megbízásából reprezentatív felmérés készült 21 EU-s tagállamban (Litvánia, Észtország, Ciprus, Málta, Luxemburg nem vett részt benne) arról, hogy mit gondolnak az emberek a járvány hatásairól és az európai szerepvállalásról, felelősségmegoszlásról.

A részletes eredményt néhány héten belül hozzák nyilvánosságra, azonban néhány megállapítást már most közzétettek. A válaszadók egyértelmű többsége (58 százaléka) kijelentette, hogy személyes pénzügyi gondokkal küzd a koronavírus-járvány kezdete óta. A problémát a bevételek elmaradása (30 százalék), a munkanélküliség vagy részleges munkanélküliség (23 százalék), a megtakarítások tervezettnél korábbi felhasználása (21 százalék), albérletidíj-, rezsi- vagy hitelfizetési nehézségek (14 százalék), vagy megfelelő, elegendő mennyiségű élelem hiánya (9 százalék) okozza. Anyagi nehézségekre a legtöbben Magyarországon panaszkodtak, minket követnek a bolgárok, a görögök és az olaszok. Legkevésbé Dániában, Hollandiában, Svédországban, Finnországban és Ausztriában okozott anyagi problémát a járvány. Az utóbbi országokban a válaszadók több mint fele semmilyen pénzügyi gonddal nem szembesült.

A válaszadók mintegy kétharmada (69 százaléka) egyetért azzal az állítással, hogy „az EU-nak nagyobb hatáskörrel kéne rendelkeznie az olyan krízisek kezelésében, mint a koronavírus járvány”. A válaszadók kevesebb mint negyede (22 százaléka) nem ért ezzel egyet. Az egyetértők tábora Portugáliában és Írországban a legnagyobb, Csehországban és Svédországban a legkisebb.

A legtöbb válaszadó az uniós hatáskörök bővítése és egymással egyeztetett uniós válaszlépések mellett állt ki, de elégedetlenségét fejezték ki a járvány alatt a tagállamok részéről tapasztalható szolidaritás mértéke miatt: 57 százalékuknak nem tetszettek a tapasztaltak, közülük 22 százalék pedig kifejezetten az elégedetlenségének adott hangot. Csak a válaszadók 34 százaléka volt elégedett, leginkább Írországban, Dániában, Hollandiában és Portugáliában. Főleg az olaszországi, spanyolországi és görögországi megkérdezettek fejezték ki elégedetlenségüket, akiket az osztrákok, a belgák és a svédek követnek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,955lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kaleta-ügy: Soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítást sürgetnek a külszolgálatosoknak

A nemzetbiztonsági bizottság jelenlegi és korábbi elnöke is megszólalt a pedofil képek miatt elítélt volt diplomata ügyében.